Депутати російської Держдуми дуже обтічно розшифровують власні закони / Wikipedia

Журналісти «Русской службы BBC» у зв'язку з позовом про блокування месенджера Telegram провели серед депутатів Держдуми РФ опитування, в якому просили їх пояснити простою мовою, що таке «ключі шифрування».

Так, віце-спікер держдуми Петро Толстой заявив, що ключі шифрування – це «бажання дотримуватись закону, який діє в країні».

Читайте такожВ Росії месенджерам заборонили розголошувати інформацію про запити спецслужб

Відео дня

Депутат Раїса Карамзіна відповіла, що не може пояснити цього, тому що парламент за закон ще не голосував, але обіцяла розібратися у питанні до другого читання (зазначається, що в 2016 році Карамзіна проголосувала за так званий «Закон Ярий» в трьох читаннях).

Одіозний лідер ЛДПР Володимир Жириновський порівняв ключі з ПІН-кодом у банку.

«Ключі від квартири. Ключі дайте! Інакше – будемо ламати двері», - заявив очільник фракції ЛДПР журналістам ВВС.

Голова комітету зв'язку Леонід Левін назвав ключі «певною математичною програмою», а депутат Держдуми Євген Ревенко зазначив, що рівень дискусій про можливість передачі владі ключів – не на рівні законодавців. «Законодавець встановив норму – її треба виконувати», - заявив він.

Журналісти, в свою чергу, розповіли, що ключі шифрування – це код, який використовується в криптографічному алгоритмі Telegram для читання повідомлень.

Нагадаємо, 20 березня Верховний суд відхилив позов Telegram до ФСБ. Месенджер вимагав визнати недійсним наказ спецслужби, яким йому призначено штраф у розмірі 800 тисяч рублів (близько 370 тисяч гривень) за відмову передати ключі для шифрування інформації.

Після цього Роскомнагляд заявив, що вимагає від Telegram надати ці ключі ФСБ протягом 15 днів. У разі невиконання вимоги відомство погрожувало звернутися до суду.

6 квітня Роскомнагляд подав позов в Таганський районний суд міста Москви з вимогою блокування месенджера Telegram.