В Криму Росія відпрацювала механізм репресій для решти українських територій / фото УНІАН

Окупований з 2014-го року Крим став шаблоном для Росії у її методах придушення та підкорення українського населення на свіжозахоплених територіях українського півдня та Донбасу. Про це пише CNN у статті, присвяченій ситуації на півострові.

"Є арешти, обшуки, тортури і репресії. Щойно ти намагаєшся публічно висловити свою незгоду... або якось залучений [до протестного руху], ти стаєш мішенню. Це неминуче", – розповідає кримська правозахисниця Лютфіє Зудієва, до якої російські силовики навідувалися неодноразово.

CNN зауважує, що безпідставні арешти та великі рейди із масовими затриманнями та обшуками у кримськотатарських громадмах стали поширеною практикою на півострові. А після початку повномасштабного вторгнення на континентальну частину України, як кажуть кримські правозахисники, ситуація погіршилася іще більше.

Відео дня

"Вони хапають людей, коли їм це зручно, і додають звинувачення, які б дали зрозуміти суспільству, що це терористи. Під егідою боротьби з тероризмом можуть заарештувати одночасно релігійного діяча, громадського журналіста, людей, які обговорювали щось нелояльне до влади, якихось інших невдоволених", – розповів кримський адвокат Еміль Курбедінов.

Цю нову реальність Росія намагається зробити постійною та незворотною, вважають в ООН.

"Ми бачили систематичні зусилля, по суті, стерти українську ідентичність, стерти і придушити все українське. Це також передбачає придушення татарської національної ідентичності", – сказав Кшиштоф Яновський з Моніторингової місії ООН в Україні.

Важливою частиною цього процесу є примусова паспортизація. Без російського паспорта люди не можуть отримати жодних соціальних послуг: охорони здоров’я, пенсії тощо. 

"Зараз найбільше занепокоєння викликає те, що Крим є шаблоном для інших чотирьох українських регіонів, які зараз повністю або частково окуповані Росією", – пише CNN, зауважуючи, що, за даними МВС Росії, 90% жителів окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей тепер теж мають російські паспорти.

Ситуація на окупованих територіях: останні новини

Як писав УНІАН, цими вихідними Росія провела фейкові вибори президента. Голосування проходило зокрема і на окупованих територіях України. Російський Центрвиборчком повідомив про неправдоподібно високу явку та захмарний рівень підтримки Путіна на українських територіях.

Також ми розповідали, що Москва готується до депортації українців на окупованих територіях. За інформацією розвідки, українці, які відмовилися брати російський паспорт на окупованих територіях, можу бути депортовані з 1 липня.

Вас також можуть зацікавити новини: