Загальну кількість рецидивних злочинів росіян, що повернулися з війни, встановити важко / фото ua.depositphotos.com

Вербування каторжників до своєї армії дало Росії перевагу в живій силі. Але це має трагічний ефект, коли колишні в’язні помилувані та повертаються додому, щоб скоювати нові злочини. Про це пише The New York Times.

Зазначається, що російська практика вербування каторжників стала основою її успіху в Україні. При цьому загальні цифри рецидивних злочинів встановити важко, тому що російський уряд обмежує оприлюднення будь-якої публічної інформації, яка виставляє війну в поганому світлі.

При цьому дослідження російських судових матеріалів показало, що у 2023 році проти помилуваних новобранців ПВК "Вагнера" було порушено щонайменше 190 кримінальних справ - у тому числі 20 випадків вбивства чи замаху на вбивство, а також зґвалтування, пограбування та злочини, пов'язані з наркотиками. Проте Кремль, схоже, подвоює політику вербування в'язнів. 23 березня Володимир Путін підписав закон, який мав формалізувати цей процес.

Відео дня

"Раніше критерії помилування були непрозорими, і пан Путін помилував засуджених, які воювали в Україні, підписуючи укази, які ніколи не оприлюднювалися. Новий закон встановив довгий список відповідних злочинів, які були прямо додані до кримінального кодексу Росії, включаючи вбивства, пограбування та деякі зґвалтування. Тепер помилування є питанням закону, а не указу президента, але засуджені, яких випустили з місць позбавлення волі для боротьби, можуть отримати його лише після згоди військового командування. Злочини, які не відповідають вимогам, включають тероризм, шпигунство або державну зраду, а також деякі сексуальні злочини за участю неповнолітніх", - пише видання.

Більшість родичів і друзів жертв вбивства сказали ЗМІ на умовах анонімності, що стурбовані тим, що вбивці можуть домогтися нових помилувань і прийти за ними. Опитані також хвилювалися, що влада може висунути їм звинувачення за законами військового часу за наклеп на військових, що включає оприлюднення попередніх злочинів солдатів.

За словами Ольги Романової, голови неурядової організації "Росія за ґратами", яка займається питаннями ув’язнених, багато з цих чоловіків загинули, деякі все ще воюють, а приблизно 15 000 колишніх засуджених повернулися додому.

"Багато в’язнів знову вийшли на свободу, і це стало великою проблемою. Здавалося, що злочини спростовують офіційний наратив про те, що війна ведеться, щоб зробити Росію безпечнішою, і що ветерани становитимуть нову еліту", - сказала правозахисниця.

Видання пише, що злочини, вчинені ветеранами, чи то з групи Вагнера, чи то з іншого боку, часто залишаються непоміченими. При цьому державні ЗМІ згадували лише про декілька гучних випадків.

"Російське командування часто використовує як гарматне м’ясо непідготовлених каторжників, які приходять до російської армії. Переживши суворі умови колоній, а потім кровопролитну війну, вони повертаються на вулицю без жодної реабілітації. Експерти кажуть, що багато з них повертаються до своїх громад із певною пихатістю", - йдеться у статті.

Злочини помилуваних за участь у війні в Україні росіян

У РФ колишній в'язень, учасник війни в Україні застрелив партнера по бізнесу в кафе і продовжив вечерю. Убивство сталося 18 березня у Санкт-Петербурзі в ресторані на Московському проспекті, біля парку Перемоги.

Фігурант - 40-річний Олексій Ісаков, який нещодавно повернувся з війни в Україні. Предметом суперечки стали 7 млн рублів, які, як переконаний Ісаков, йому заборгував партнер по бізнесу.

Також УНІАН повідомляв, що у РФ за зґвалтування двох дітей засуджено вагнерівця. Злочин було скоєно одразу після того, як рецидивіст повернувся додому після війни в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: