Російський туроператор запропонував спецназ-тури в Чечню і поплатився  / elgastour.ru

Російський туроператор запропонував громадянам екскурсійний тур 23 лютого – у день скорботи за депортованими у 1944-му за наказом Сталіна чеченцями й інгушами –  і поплатився.

Пропозицію відвідати Чечню 23 лютого у Facebook виклала чеченська чиновниця Еліна Батаєва.

Читайте такожНеповага до Кадирова: чеченця змусили вибачитися за протигаз проти коронавірусу (відео)

Відео дня

У чотириденний спецназ-тур включені: екскурсії, стрільби, альпійська підготовка тощо.  

Ідею місцеві мешканці не підтримали.

«Ідея хороша, але те, що дата пов’язана з трагедією чеченців та інгушів, дуже погано …» / «І ідея погана. Можна було це організувати в інший день, якщо вже прибуток хвилює більше, ніж пам’ять».

«Дивна ідея. 23 лютого – день трауру для всього чеченського народу. Невже це комусь невідомо?»

«Це знущання? Взагалі з глузду з’їхали»

Чиновниця відреагувала на купу критики спробою виправдатися.

«Ми розуміємо, що для нас цей день скорботи та вшановуємо разом з усіма. Тому що наші бабусі й дідусі, дядьки й тітки були вислані та помирали. Але не треба забувати, що є багато інших національностей, для яких цей день несе зовсім інше значення. Проявіть толерантність», – закликала Батаєва.

Що відомо про депортацію чеченців та інгушів

  • Депортація чеченців та інгушів — злочин сталінізму, операція з депортації чеченців та інгушів силами НКВС з території Чечні до Середньої Азії та Казахстану. В радянських джерелах мала назву операція «Чечевиця».
  • Виселення було почате 23 лютого о 5:00 в більшості районів, за винятком високогірних населених пунктів. Було відправлено 180 ешелонів із загальною кількістю переселенців 493269 осіб. В дорозі проходження народилося 56 немовлят, померли 1272 людини. До лікувальних установ направлено 285 хворих.
  • За ходом виселення чеченців та інгушів стежив особисто Й. Сталін. На його ім'я Берія посилав секретні телеграми. 29 лютого він доповів Сталіну про успішне завершення депортації більше ніж 400 тисяч осіб. 1 березня написав Сталіну про арешт 1016 «антирадянських елементів з-поміж чеченців та інгушів».
  • На нових місцях переселенці опинилися без засобів для існування і житла. Лише в перші місяці депортації чеченців загинуло понад 200 тисяч людей.