Гриб з графеном і бактеріями виробляє електроенергію / American Chemical Society

Вчені створили біонічний гриб, який генерує електрику. Для цього вони використали певні бактерії і графенові нанострічки, які простягаються від шапки до ніжки.

Про це пише Newsweek, додаючи, що технологія однак не генерує достатньо електрики, щоб живити будь-який електричний пристрій. Але експеримент продемонстрував, як можна генерувати електрику біологічного походження.

Для своєї розробки команда вчених Технологічного інституту Стівенса в Нью-Джерсі використала звичайні печериці з супермаркету, які покрили нанострічками з графену. Потім на стрічки за допомогою 3D-принтера нанесли «біологічне чорнило» з ціанобактеріями, які здатні виробляти електрику під дією Сонця, але не можуть довго жити на штучних поверхнях.

Відео дня

Читайте такожВчені знайшли спосіб безконтактної зарядки рухомих електромобілів

Щоб вирішити цю проблему, вчений Судіп Джоші вирішив, що середовищем для бактерій можуть стати гриби. І це вирішує проблему, яка не дозволяла до цього часу використовувати їх для генерації електрики. Гриби з супермаркету вкрили стрічками графену для того, щоб створити мережу електродів для взаємодії з бактеріями. Таким чином, під дією світла мікроорганізми, занесені в гриби через «біологічне чорнило», почали виділяти електричний струм.

«Світло на грибах активує механізм фотосинтезу ціанобактерій, в ході якого генеруються біологічного походження електрони», - пояснив Джоші.