Вчені вже назвали велику частку «Ультима», мале – «Туле» / зображення NASA/JPL-Caltech

Космічний зонд New Horizons надіслав на Землю перші чіткі знімки астероїда Ультіма Туле, які зробив під час прольоту повз нього 1 січня.

Читайте такожАстронавт випадково зателефонував у 911 з космосу

Про це повідомляє NASA. Знімки були зроблені з відстані 27 тис. кілометрів, вони підтвердили раніше висловлювалися припущення, що астероїд являє собою подвійне тіло, що складається з двох сфер, що нагадує сніговика. Вчені вже назвали велику частку «Ультима», мале – «Туле».

Відео дня

Знаходиться астероїд на відстані 6,4 млрд кілометрів від Землі, радіосигнал від нього йде 6 годин 8 хвилин. Цей астероїд не був початковою метою зонда New Horizons, розпочатого ще в 2006 році. У 2015 році він досяг своєї головної цілі – Плутона і зробив безліч відкриттів, пов'язаних з цією карликовою планетою та її супутником. Після цього, врахувавши наявні на борту запаси палива, вчені направили зонд вглиб Пояса Койпера, до раніше обраного астероїда.

«Вітання команді New Horizons, Лабораторії прикладної фізики університету Джонса Хопкінса за те, що знову творите історію. На додачу до того, що ви стали першими на Плутоні, сьогодні зонд пролетів найбільш далекий в історії об'єкт, який зберігає сліди зародження нашої Сонячної системи», — заявив глава NASA Джим Брайденстайн.