Російський телескоп працює на орбіті з 2011 року і вже випрацював свій ресурс / фото nasa.gov

Фахівці російського НВО імені Левочкіна з 10 січня не можуть встановити зв'язок і передати команди космічному телескопу "Радіоастрон".

Читайте такожВчені знайшли воду в атмосфері однієї з екзопланет, до неї 179 світлових років

Про це повідомляє ZN.ua з посиланням на заяву наукового керівника проекту Юрія Ковальова.

Відео дня

"Він зазначив, що за цей час було зроблено чотири спроби встановити зв'язок з апаратом, які не увінчалися успіхом", - йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що астрономи фіксують сигнал з борту супутника - несучу частоту 8 гігагерц, це означає, що енергія на борту апарата є і його наукова апаратура працює.

"По програмі роботи сеанси зв'язку із супутником проходять кожні три доби. Проблеми виникли під час сеансу, який проходив з дев'яти до 12 ранку в четвер. Саме під час цього сеансу зв'язку не вдалося включити передавач на борту. Тобто, з ранку четверга у нас немає телеметричної інформації з апарату. З цього моменту були чотири спроби провести сеанс зв'язку, як з допомогою антени у Ведмежих озерах під Москвою, так і з допомогою антени в Уссурійську, останній пройшов близько опівдня в п'ятницю. Наступна спроба буде зроблена в неділю", - сказав Ковальов.

Разом з тим, за його словами, непрямі ознаки вказують на те, що енергія на борту апарата досі є і його наукова апаратура працює.

Телескоп "Радіоастрон" оснащений 10-метровою антеною і є найбільшим в історії. Він працює на орбіті з 2011 року і перекрив спочатку відведений строк служби - п'ять років. Його основним завданням є спостереження активних ядер галактик, пульсарів, квазарів, міжзоряних газових хмар. Телескоп є єдиним російським космічним апаратом.

Як повідомляв УНІАН, раніше з ладу вийшла одна з камер телескопа "Хаббл". Телескоп зможе продовжити наукову роботу, а вчені сподіваються знайти причину поломки камери.