У січні зник зв'язок з орбітальним радіотелескопом «Спектр-Р» / Фото з відкритих джерел

«Роскосмос» не має точних даних про причини виходу з ладу власних космічних апаратів.

Читайте такожРосійського космонавта, який повернувся на Землю, допитають у справі "дірки на МКС"

Про це заявив "РИА Новости" представник держкорпорації Юрій Макаров.

Відео дня

«Коли у нас виходять з ладу супутники, ми часто не знаємо причин цього. Говоримо про важкі заряджені частинки, космічні промені, вплив техногенних об'єктів, іноді говоримо про навмисний впливі на космічні апарати, але точну причину не знаємо», - сказав він.

За його словами, для отримання точних відомостей про причини виходу з ладу космічної техніки необхідна система моніторингу космічного простору. «Наразі таку потужну систему моніторингу мають тільки США», - зазначив Макаров.

У січні директор НДІ ядерної фізики МДУ Михайло Панасюк заявив, що на навколоземній орбіті розташовуються всього два великих російських наукових супутника, однак обидва вони не є такими, що повноцінно функціонують.

Раніше в тому ж місяці зник зв'язок з орбітальним радіотелескопом «Спектр-Р». Причиною неполадок називається відмова останнього працюючого (третього) комплекту приймально-передавальних пристроїв.

У грудні 2018 року російські експерти заявили, що встановити точне походження отвору в обшивці пілотованого корабля «Союз МС-09» практично неможливо.