Facebook чекають радикальні зміни / фото flickr.com/bookcatalog

Марк Цукерберг і його компанія впродовж останніх кількох років мучила ціла серія скандалів, через які критики закликали користувачів "видалити Facebook". 

Тепер Facebook знайшов відповідь на це: він видалить себе сам, пише в редакційній статті Washington Post. Звісно, соціальна мережа нікуди не зникне. Але якщо вірити оголошенню Цукербера з 3,2 тисяч слів, вона тепер менше буде собою. Сайт нібито трансформується з місця вільних розмов на "зосереджену на приватних контактах платформу", опираючись на шифрування і комерційні трансакції.

Метою Facebook з дня його заснування було об'єднання світу. Цього тижня компанія вирішила, що вона тепер буде поєднувати користувачів з невеликим колом їхніх друзів. І це значна зміна.

Відео дня

Читайте такожThe Economist: Світ може стати кращим без Facebook

Багато років тому, коли Facebook тільки вийшов з кімнати гуртожитку, більшість американців вірили в те, що соціальні мережі й інші інновації, які розширюють світ, - це дійсно щось хороше. Але відкритість змішалася з потворністю і демократизацією, яку обіцяли засновники платформи. Дезінформація  поширюється невпинно. Користувачі заплатили за публічний і відкритий сервіс своїми особистими даними. До цього часу керівництво Facebook, натхненне ідеалізмом раннього періоду, вважало, що найкращим рішенням буде збудувати структури, які відгородять їхні послуги від низки загроз. Але Цукербер тепер пропонує альтернативу: здатися і спробувати щось інше.

Наскільки драматично зміниться Facebook зараз важко сказати. Побачимо. Ідея в тому, щоб збудувати зашифрований обмін повідомленнями між Facebook, WhatsApp й Instagram, а потім помістити на цю основу низку інших послуг, які компанія зможе вигадати. Що це буде означати для стрічок новин і який графік змін поки невідомо.

Перетворення в Facebook можуть бути частково мотивовані бажанням ухилитися від спроб європейських регуляторів зламати властивості платформи. Іншою причиною може бути скорочення користувачів, зокрема серед молоді, а також потребою знайти альтернативне джерело доходів.

Читайте такожFacebook хоче об'єднати WhatsApp, Instagram і Facebook Messenger

Але платформа також відходить від того, що робило її собою. Тому що бути Facebook стало надто важко. Адвокати приватності вимагають, що сайт тримав свої руки подалі від їхніх приватних даних. А критики хочуть, щоб Facebook розібрався з тими, хто зробив його небезпечним. Гра в законодавця, поліцейського і суддю водночас вилилася в політичні проблеми і шкоду для людей. Модератори коментарів, як стало відомо минулого тижня, зіштовхнулися з діагнозами постравматичного стресу. Оскільки їм щодня доводилося дивитися на знімки самогубств, обезголовлення і дитячої порнографії.

Facebook не відмовляється від свого бізнесу, але зрікається свого бачення. Чи буде прехід від публічних публікацій до приватних розмов кращим для суспільства, важко сказати. Дезінформація вже процвітає у WatsApp. І платформа не може відстежувати шкідливий контет, тому що не бачить його. Тепер і Facebook може зіштовхнутися з тими ж проблемами. Потворність нікуди не подінеться. Просто очі Facebook будуть закриті.