Вчені простежили, які зони мозку задіяні, коли сняться погані сни / pochemuha.ru

Вчені встановили, що нічні кошмари приносять відчутну користь, тренуючи нервову систему і готуючи її до реагування на стресові ситуації під час неспання.

Про це повідомляє Medical Xpress.

Читайте такожНауковці назвали небезпечними додатки для визначення рівня гомосексуальностіЗазначається, що в експерименті взяли участь 18 осіб. За допомогою електроенцефалографа фахівці виміряли активність різних ділянок мозку кожного учасника. На голові у них було зафіксовано 256 датчиків, за допомогою яких вчені простежили, які зони мозку задіяні, коли сняться погані сни.

Відео дня

Всіх випробовуваних будили кілька разів за ніч і запитували, чи снилося їм що-небудь страшне.

«Ми виявили дві ділянки, які відповідають за відчуття страху у сні: це центральна частка і передня поясна кора. Центральна частка бере участь в оцінці емоцій при пробудженні та систематично активується тоді, коли ми відчуваємо страх в реальності», – розповів один з авторів роботи Лампрос Перогамврос.

У свою чергу передня поясна кора задіяна в ті моменти, коли людина реагує на загрозу. Так фахівці вперше змогли довести, що уві сні й в реальності під час страху активізуються ті ж ділянки мозку.

Вчені провели друге дослідження серед 89 осіб. Учасників попросили записувати протягом тижня свої сни, а також пережиті емоції. Згодом експерти за допомогою магнітно-резонансної томографії з'ясували, як випробовувані реагували на сцени насильства або лиха.

З'ясувалося, що чим сильніше був пережитий страх під час нічного кошмару, тим менше активувалися центральна частка і передня поясна кора мозку. Відповідно, сама людина в таких випадках була більш стресостійкою і менш сприйнятливою до стресу.

Таким чином, погані сни можуть вважатися справжнім тренуванням для майбутніх реакцій, оскільки вони «здатні потенційно підготувати нас до зустрічі з небезпекою».

Раніше УНІАН повідомляв, що вчені довели, що погана погода посилює хронічні болі.