NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / Daniel Macháček

В ході експерименту, націленому випробувати штучний інтелект в пошуках позаземного життя, машина виявила незвичну «квадратну структуру» всередині «трикутника» на Церері. Це карликова планета, яка розміщена в поясі астероїдів між Марсом і Юпітером.

Як пише Newsweek, відкриття «об’єкта», який на думку вчених, створений «грою світла й тіні», експериментально доводить, що штучний інтелект схильний так само помилятися, коли справа доходить до пошуків позаземного життя.

Читайте такожNewsweek: Невидимі прибульці, вірогідно, живуть серед людей

Відео дня

Професор психології в Університеті Кадіса в Іспанії Габріель де ла Торре сподівався перевірити, що штучний інтелект такий же уразливий до візуальних трюків, як і люди. Його надихнули «яскраві плями», виявлені на поверхні Церери в кратері Окутатор. Хоча ці яскраві плями – це, швидше за все, вулканічна крига й викиди солі, коли їх вперше відкрили, почалися широкі дебати про те, що це може бути.

Одна з плям містить низку геометричних форм. Порівнюючи те, як люди й машина інтерпретують ці форми, Де ла Торре сподівався перевірити, чи можна використовувати штучний інтелект у майбутньому для пошуків позаземних технологічних слідів. Якби штучний інтелект пройшов перевірку, це означало б, що його можна використовувати для пошуків інопланетян.

Читайте такожПерша британська астронавтка заявила, що прибульці існують

Оскільки машина зробила ту ж помилку щодо Церери, що і люди, Де ла Торре зробив висновок, що вона не може бути корисним інструментом в космічних пошуках. За словами вченого, хоч штучний інтелект й має численні корисні функції, він може збити дослідження з пантелику «фальшивими» знахідками. Він додав, що ніхто насправді не знає, що таке квадратне утворення на Церері. Але, «швидше за все, це лише гра світла й тіней», яку знайшла машина.