Flickr/Erich Ferdinand

Усі люди на Землі мають частку неандертальця в своєму ДНК. І африканці, як виявилося, не виключення. Хоча раніше вважалося, що вони не мають генетичного зв’язку з вимерлим видом доісторичних людей.

Перші докази того, що наші предки спарювалися з неандертальцями, з’явилися в 2010 році, - пише CNN. Тоді вдалося вперше дістати геном цього виду з кісток людиноподібних істот, які населяли Європу в Кам’яну еру й існували ще приблизно 40 тисяч років тому. Тоді вчені виявили, що сучасні європейці, азіати й американці, але не африканці, успадкували близько 2% генів від неандертальців. Це означало, що предки сучасних людей вступали в контакт з представниками цього виду. Але це сталося з тими людьми, які покинули Африку.

Читайте такожЗнайдені найдавніші останки Homo sapiens за межами Африки

Відео дня

Однак, дослідники Прінстонського університету тепер зауважують, опираючись на новий метод обчислення, що африканці насправді теж мають ДНК неандертальців. А це означає, що рання людська історія була більш складною, ніж було прийнято вважати.

«Вперше ми змогли виявити реальні ознаки спадку неандертальців у африканців», - сказав дослідник Лю Чен.

Професор Джошуа Акі, який очолив дослідження, вважає, що відкриття ставить під сумнів поширене твердження про міграцію людей з Африки і лише в такому напрямку. На його думку, предки сучасних людей покинули Африканський континент приблизно 200 тисяч років тому. І ця група спарилася з неандертальцями. Але потім група європейців знову мігрувала назад в Африку, принісши з собою таким чином неандертальські гени місцевому населенню.