Художня ілюстрація нічного боку планети WASP-76b / фото eso.org

Вчені з європейської обсерваторії ESO виявили в сузір'ї Риб гарячу гігантську екзопланету, де йдуть дощі з крапель розплавленого заліза.

На денній стороні цієї надгарячої гігантської екзопланети температура перевищує 2400 градусів Цельсія. Як зазначають астрономи, цього достатньо для випаровування металів, передає НВ.

Сильний вітер переносить пари заліза на більш холодну нічну сторону, де вони конденсуються в залізні краплі.

Відео дня

"Можна сказати, що на цій планеті дощові вечори, ось тільки дощик там залізний", - говорить Давид Еренрайх, професор Женевського університету в Швейцарії, керівник дослідження незвичайної екзопланети WASP-76b, яка знаходиться на відстані близько 640 світлових років.

Читайте такожНайменша зірка в космосі несподівано стала джерелом потужного викиду радіації

Настільки дивне явище відбувається тому, що "планета залізних дощів" постійно звернена до своєї материнської зірки однієї "денною" стороною, а інша, "нічна" її сторона занурена у вічний морок. Подібно Місяцю, який таким же чином пов’язаний з Землею, планета WASP-76b знаходиться в стані приливного захоплення своєю зіркою: вона обертається навколо своєї осі рівно за стільки ж часу, за скільки обертається навколо зірки.

На денний бік планети обрушується в тисячі разів більше випромінювання від її материнської зірки, ніж Земля отримує від Сонця. Там так жарко, що молекули розпадаються на атоми і метали на кшталт заліза випаровуються. Екстремальна різниця температур між денною та нічною сторонами планети призводить до того, що в металевій атмосфері дмуть сильні вітри, які переносять залізні пари з гарячою денної на більш холодну нічну сторону - на ній температура падає приблизно до 1500 градусів.

Але WASP-76b відрізняється не тільки незвичайною різницею між денною та нічною температурою. Нове дослідження показує, що у дні і ночі на цій планеті ще і абсолютно різна хімія.

За допомогою нового приймача ESPRESSO на телескопі ESO VLT в чилійській високогірній пустелі Атакама астрономи вперше зареєстрували на надгарячому газовому гіганті хімічні зміни: сильні лінії залізних парів на термінаторі, кордоні, яка розділяє денний і нічний боки планети.

Читайте такожАстрономи дослідили найгарячішу екзопланету в нашій галактиці

"На наш подив, однак, ми не бачимо залізних парів в "ранковій" зоні планети", - говорить Еренрайх. Причина цього, на його думку, в тому, що "на нічній стороні дивовижної екзопланети йдуть залізні дощі".

"Спостереження показують, що кількість залізного пара в атмосфері WASP-76b велика на гарячій денній стороні планети. Частина заліза переноситься на нічний бік завдяки осьовому обертанню планети і атмосферних вітрам. Там залізо потрапляє в значно більш холодне середовище, конденсується і випадає у вигляді дощу", - додає Марія Роза Сапатеро Осоріо, астрофізик з Центру астробіології в Мадриді.

Раніше УНІАН повідомляв, що астрономи з Університету Уорвік виявили екзопланету, яка розташовується так близько до зірки, що здійснює оборот навколо неї за 18 годин.