REUTERS

Одноразовий карантин не зупинить поширення коронавірусної інфекції у світі, а соціальна дистанція буде потрібна включно до 2022 року, аби запобігти перенаповненню лікарень.

Про це йдеться у результатах дослідження групи гарвардських науковців, передає Science alert.

Читайте такожУ 100 разів більша за Сонце: учені виявили найяскравіший в історії вибух наднової

Відео дня

Дослідження траєкторії поширення вірусу розпочалися, коли кількість інфікувань цією недугою у США досягнув піку і продовжилися на тлі розмов про послаблення карантину урядами.

Згідно з даними комп’ютерного моделювання, вірус може стати сезонним з вищим зараженням у холодні місяці. Але багато залишається невідомими, зокрема – імунітет, надбаний вже вилікуваними пацієнтами.

Поки соціальну дистанцію вчені розглядають як вихід для запобігання поширення коронавірусу через відсутність ліків.

Продовження й інтенсивність карантину можуть послабитися у разі винайдення вакцини. Проте, у випадку відсутності лікування, дистанціювання громадян дало б час медикам впоратися з наступним спалахом пандемії.

Водночас автори дослідження зауважують, що соціальна дистанція «без перепочинку» може зашкодити демографії.

Науковці визнали, що основним недоліком їхньої моделі є фактичне незнання імунітету раніше інфікованої людини і як довго він захищатиме такого пацієнта. За найоптимістичнішим сценарієм, такий імунітет буде захищати людину до року.

Як повідомляв УНІАН, американська корпорація Apple запускає програму на основі Apple Maps, яка відстежуватиме рух людей, що таким чином має допомогти урядам боротися з пандемією COVID-19.