Сувої містять біблійні тексти і побутові нотатки / Фото facsimile-editions.com

Вчені Університету Хайфи в Ізраїлі розшифрували одні з останніх знайдених частин сувоїв Мертвого моря, так званих Кумранських рукописів. Вчені цілий рік збирали один з двох раніше нерозшифрованих сувоїв з 60 фрагментів. Розмір деяких фрагментів був менше одного квадратного сантиметра, повідомляє Бі-бі-сі.

Читайте такожУ Китаї музей заплатить майже 15 тисяч доларів за кожен розшифрований стародавній ієрогліф

Точний автор манускриптів невідомий, проте вчені називають в якості авторів секту есеїв, яка жила в Іудейській пустелі. З сувою вчені змогли дізнатися більше про їхні календарі. У рукописах також був виявлений почерк другого рукописця, який імовірно виправляв помилки за автором і вносив пояснення. Його замітки на полях допомогли вченим зібрати рукописи.

Відео дня

Оскільки значну частину рукописів займають біблійні тексти (в основному, фрагменти книг Старого Завіту), сувої називають найстарішою збереженою копією Біблії.

У манускриптах можна знайти як біблійні тексти, так і записи про побутове життя. Наприклад, про свята членів секти, які жили за 364-денним календарем. У них існували фестивалі борошна, вина і масла, які можна співвіднести з єврейським святом Шавуот.

З 1947 року було знайдено 900 фрагментів, зроблених давньою іудейською сектою. Перші тексти знайшли у печерах Кумрана на узбережжі Мертвого моря. Знахідки датуються щонайменше IV століттям до н. е. Рукописи писалися в основному на пергаменті і папірусі давньоєврейською та арамейською мовами.

Сувої Мертвого моря вперше знайшли у Кумранських печерах на узбережжі Мертвого моря в 1947 році. Перші рукописи знайшов молодий бедуїн-пастух, який спустився в печеру у пошуках вівці.

Як повідомляв УНІАН, у минулому році археологи знайшли втрачене римське місто в Ізраїлі.