Галактика-медуза з сузір'я Секста / фото ESA / Hubble & NASA, M. Gullieuszik and the GASP team

Космічний телескоп Hubble зробив знімок галактики-"медузи", в якій йде активне зіркоутворення. Фото було опубліковано на сайті обсерваторії.

На знімку представлена галактика JO204, названа так через яскраві газові "щупальця". Вона знаходиться на відстані майже 600 мільйонів світлових років у сузір'ї Секста. 

За словами вчених, тонкі стрічки газу виглядають як плаваючі щупальця медузи. Але насправді вони є результатом інтенсивного астрономічного процесу, відомого як зачистка під тиском напору.

Відео дня

Тиск напору - це особливий тип тиску, який чиниться на тіло під час руху. Прикладом може бути відчуття тиску, яке ви відчуваєте, коли стоїте під сильним поривом вітру. Ваше тіло залишиться цілим і згуртованим, але більш вільно пов'язані речі, такі як волосся та одяг, будуть колихатися з вітром.

Те ж саме відбувається і з цією галактикою-"медузою". Вона відчуває тиск через свій рух проти міжгалактичного середовища. В результаті цього газ в її "щупальцях" змішується, стискається і призводить до утворення нових зірок.

Що залишається від зірки після її смерті

Раніше в NASA показали знімок телескопа Вебба, на якому відображені наслідки великого космічного вибуху. Він стався лише 340 років тому, коли вибухнула наднова. Вчені показали, як тепер виглядає місце "загибелі" зірки.

Вас також можуть зацікавити новини: