На початку вересня щорічна подія Telecom Ukraine в Одесі — одна з найбільших в Україні в сфері телекомунікацій, медіа і контенту, об'єднала профільні асоціації та громадські організації, представників влади, галузеві компанії, світових виробників і постачальників сучасного телекомунікаційного обладнання та інших представників, зацікавлених в розвитку галузі, обміном досвідом та партнерських відносинах для подальшої співпраці.

Як зазначив В'ячеслав, одна з головних цілей на даному етапі — співпраця з державними органами, яка має кілька напрямків. По-перше, робота над змінами в законодавстві — для цього в рамках "Чистого неба" створено спеціальну робочу групу. У пріоритеті — посилення відповідальності за порушення прав інтелектуальної власності. Наприклад, "Чисте небо" пропонує виділити в окрему статтю Кримінального кодексу відповідальність за фінансування піратства (на даний момент вона вважається складом злочину в рамках 176-ї статті). Таким чином вийде розвести відповідальність за безпосереднє порушення і фінансування таких дій.

Відео дня

Крім того, були підготовлені пропозиції про внесення змін до різноманітних законів, зокрема "Про телекомунікації", "Про авторське право" і "Про рекламу". Серед цих змін, наприклад, є пропозиція заборонити рекламу на піратських ресурсах, як один із способів протидії фінансуванню піратства.

Іншим важливим напрямком є ​​розвиток співпраці з правоохоронними органами. Як повідомив В'ячеслав Мієнко, на даний момент Ініціатива працює над створенням міжвідомчої групи по кримінальних справах — для того, щоб прискорити юридичні процеси в захисті авторських прав і об'єднати зусилля всіх правоохоронних органів, причетних до боротьби з піратством.

Третій напрям — вихід на міжнародний рівень в сфері захисту інтелектуальної власності. Очікується, що до кінця поточного року Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, яке є регулятором у сфері захисту інтелектуальної власності, підпише меморандум із Всесвітньою організацією інтелектуальної власності. Таким чином, в України з'явиться можливість долучитися до проекту Building Respect for IP (BRIP) Database Project. Це міжнародний аналог нашого blacklists.org — перелік ресурсів, до яких у правовласників є претензії.

Також В'ячеслав Мієнко актуалізував гостру проблему — поширення різними сервісами телеканалів Російської Федерації. Важливим завданням зараз є застосування до них санкцій. Кроки до цього вже зроблені: в рамках співпраці з підгрупою РНБО з протидії інформаційному впливу країни-агресора учасники Ініціативи "Чисте небо" сформували і передали на розгляд РНБО доменні імена та IP адреси понад 100 кардшейрінговіх і ОТТ-ресурсів.

Що стосується вже досягнутих результатів, то за останні три роки, як зазначає керівник Ініціативи "Чисте небо", є певні успіхи в боротьбі з крадіжками контенту. Відзначимо деякі з них. В рамках підходу follow the money і роботи сервісу blacklists.org ряд відомих рекламодавців і великих рекламних агентств перестали розміщувати рекламу на піратах, зокрема, в 2020 році це такі компанії як АЛЛО, Ельдорадо, Укрпошта, ModnaKasta, Ria.com та інші.

У відкритих кримінальних провадженнях проти злодіїв контенту на даний момент фігурує 266 правопорушників, а за порушення прав інтелектуальної власності було винесено 39 судових вироків. В цьому році було винесено перший вирок за частиною 3 статті 176 Кримінального кодексу України (порушення авторського права і суміжних прав). Також в цьому році було відкрито перше в Україні кримінальне провадження щодо фінансування піратства.

Зроблено певні кроки для позбавлення піратів можливості вести діяльність в Україні, зокрема 24 піратським сервісам заблоковані банківські платежі Visa/MasterCard і EMA. Понад 2 млн піратського відео було видалено в мережі Інтернет і більше 100 піратських програм видалені з AppStore і GooglePlay.

"Для зменшення рівня піратства необхідні узгоджені дії всіх учасників ринку. Приєднуйтесь до боротьби з крадіжками контенту разом з нами. B2B партнерство — найбільш ефективний шлях для цього", — підсумовуючи виступ, звернувся до представників медіаринку на конференції Telecom Ukraine 2020 В'ячеслав Мієнко.