Вест цей час вони виживали за допомогою невеликої кількості кисню / pixabay.com

Міжнародна команда вчених, що складається з японських і американських фахівців, "розбудила" мікробів, які близько 100 мільйонів років пролежали в донних відкладах південної частини Тихого океану.

Про це повідомляє Science Alert.

Мікроорганізми були виявлені на глибині майже шести тисяч метрів нижче рівня моря. Весь цей час вони виживали за допомогою невеликої кількості кисню. Коли ж дослідники помістили їх у живильне середовище, то вони почали розмножуватися.

Читайте такожУ Тихому океані виявили новий вулкан

Щоб "добути" організми, ученим довелося пробурити стометрові свердловини. У результаті мікроби були знайдені на глибині 5,7 тисячі метрів нижче рівня моря.

Спочатку у відкладах знаходилося тільки по тисячі живих клітин на кубічний сантиметр, коли ж були додані поживні речовини, то мікроорганізми розмножилися до мільйона клітин на кубічний сантиметр.

"Це відкриття демонструє витривалість мікроорганізмів: якщо вони змогли так довго існувати в таких важких умовах на Землі, то цілком можуть пристосуватися і до середовища інших планет і небесних тіл Сонячної системи", - відзначили фахівці.

Як повідомляв УНІАН, на невеликій ділянці дна Тихого океану, біля західного узбережжя США розташовується кілька тисяч заглиблень різного розміру, походження яких до кінця не відомо.