Супутник Європа міг бути домом для живих організмів / NASA

Європа з її океанами під товстим шаром криги вже давно розглядається як потенційне місце, де могло б існувати позаземне життя в межах Сонячної системи. Такий статус вона ділить з Марсом і одним з супутників Сатурна під назвою Енцелад.

Нове дослідження, представлене на геологічній конференції, підтверджує, що супутник Юпітера дійсно міг бути домом для живих організмів, - пише NBC News.

Океани Європи могли утворитися після того, як багаті на воду мінерали могли випустити рідину під дією тепла від розпаду радіоактивних елементів у надрах супутника. Вчені вважають, що ці процеси відбувалися на початку історії небесного тіла. Припливи, спричинені гравітаційною взаємодією з Юпітером, - а також з двома іншими Галілеєвими супутниками: Іо і Ганімедом, - теж могли зіграти свою роль.

Відео дня

Читайте такожABC News: Людству доведеться змінити своє ДНК для колонізації Марсу

"Ми вважаємо, що океани Європи могли бути придатними для життя на початку, коли вони тільки сформувалися. Тому що наші моделі показали, що їхній хімічний склад був не дуже кислий, включав вуглекислий газ і деякі сульфатні солі", - пояснив вчений Могіт Мелвані Дасвані з Лабораторії реактивного руху NASA.

"Наявність рідкої води - це перший крок до заселеності. На додачу, хімічний обмін між океаном і твердими внутрішніми породами міг бути досить великим в минулому. Тож потенційне життя могло використовувати хімічну енергію, щоб вижити", - додав він.

Дасвані зауважив, що мікроби, схожі на деякі бактерії на Землі, які використовують вуглекислий газ як джерело енергії, могли б жити, використовуючи доступні ресурси на Європі.

Читайте такожВчені назвали кількість інопланетних цивілізацій в галактиці Чумацький шлях

Цей супутник Юпітера трохи менший за розмірами ніж Місяць. Глибина океанів на ньому сягає 65-160 кілометрів. Вважається, що на Європі вдвічі більше води, ніж в океанах на Землі.

Дослідження оцінило, що Європа раніше була придатна для життя і не вивчало її нинішню заселеність. Відповідь на це питання вчені шукають зараз.