Нова хвиля поширення фішингових повідомлень групою Nobelium була досить масовою / фото ua.depositphotos.com

Сліди російського хакерського угруповання Nobelium, яке компанія Microsoft звинуватила у захопленні системи електронної пошти Агентства міжнародного розвитку та у зломі продукції постачальників програмного забезпечення, були виявлені також в Україні. 

Про це УНІАН повідомили у компанії ESET.

"Ця нова хвиля поширення фішингових повідомлень групою Nobelium була досить масовою. Фахівці ESET також виявили її. Згідно з даними телеметрії ESET, більшість потенційних жертв перебуває в ЄС, проте зразки шкідливого програмного забезпечення були виявлені й в Україні», - зазначили фахівці з кібербезпеки.

Відео дня

У компанії зазначили, що виявлена хвиля поширення фішингових повідомлень групою Nobelium була досить масовою.

Читайте такожІнтернет-тролі: експерти пояснили, як розпізнати і не піддатися на провокаціїДля захисту від цієї загрози фахівці ESET рекомендують не відкривати підозрілі файли й посилання в листах від невідомих користувачів і з максимальною обережністю ставитися до будь-яких підозрілих повідомлень. Щоб розпізнати фішингові листи, варто звертати увагу на деталі листа – адресу електронної пошти відправника, підпис, звернення до адресата.

За даними ESET, фішингові листи, як правило, починаються з безособових привітань, а зміст повідомлення часто виглядає неправдоподібно й викликає сумніви. Крім того, текст листа часто містить значну кількість помилок, великих букв і знаків оклику.

"Також вчасно виявити подібні загрози допоможе ефективне антивірусне рішення з модулем Антифішинг, яке заблокує шкідливе програмне забезпечення і запобігатиме зараженню пристрою", - додали в компанії ESET.

Як повідомляв УНІАН, як раніше повідомляв віце-президент Microsoft з безпеки клієнтів Том Берт у своєму блозі, російські хакери з угруповання Nobelium атакували 3 тисячі облікових записів електронної пошти у понад 150 країнах. Діяльність чверті з них пов'язана з міжнародним розвитком, гуманітарною допомогою та роботою у сфері прав людини.

Берт стверджує, що спочатку атаки зазнала маркетингова система американського Агентства з міжнародного розвитку (USAID), після чого хакери масово розіслали електронні листи з фішинговими посиланнями. При переході за посиланнями на комп'ютери користувачів завантажувалося шкідливе програмне забезпечення. Після цього хакери отримували доступ до даних користувачів.

В Україні щодня фіксується близько 300 тис.нових кіберзагроз для інформаційної безпеки. При цьому знайти хакерів-зловмисників вкрай складно, компаніям залишається лише проводити щохвилинні моніторинги на предмет виявлення кіберзагроз з метою їхнього подальшого блокування.

Компанія ESET - провідний розробник рішень в галузі комп'ютерної безпеки та експерт у сфері ІТ-безпеки. Компанія була заснована в 1992 році в Словаччині й на сьогодні представлена у понад 180 країнах світу.