Ракета-носій Falcon 9, яка вивела на орбіту 60 міні-супутників Starlink / фото SpaceX

18 жовтня SpaceX провела черговий успішний запуск ракети-носія Falcon 9 з місією Starlink 13 v1.0, відправивши на орбіту нову партію з 60 інтернет-супутників.

SpaceX успішно вивела супутники Starlink на орбіту, посадила перший ступінь, який до цього літав вже п'ять разів, на морську платформу і зловила стулку головного обтічника, яка до цього використовувалася вже двічі, в сітку службового корабля. Трансляція запуску, як завжди, проходила на YouTube-каналі SpaceX.

Читайте такожІлон Маск показавши фото збірки першого корабля SpaceX Starship

Подробиці запуску супутників Starlink

Ракета Falcon 9 стартувала з майданчика комплексу LC-39A в Космічному центрі імені Кеннеді у Флориді 18 жовтня о 15:26 за київським часом.

За вже відпрацьованою схемою, через дві з половиною хвилини перша сходинка відокремилася, а на дев'ятій хвилині після запуску вона здійснила посадку на плавучу платформу Of course I Still Love You в Атлантичному океані.

Під час запуску SpaceX вшосте використовувала і посадила на морську платформу одну і ту ж першу сходинку ракети Falcon 9. Це вже другий такий запуск. Вперше SpaceX в шостий раз запустила і повернула одну і ту ж першу сходинку Falcon 9 під час серпневої місії Starlink 10 v1.0.

Таким чином орбітальну групу супутників поповнили ще 60 апаратів, тепер їх всього 833.

Що таке Starlink

Низка світових інноваційних гігантів (Samsung, Amazon, Boeing тощо) розглядають можливість глобального покриття планети супутниковим інтернетом. Однак поки найбільшого прогресу досягнув саме проєкт Starlink від компанії SpaceX Ілона Маска.

Компанія виводить на земну орбіту міні-супутники, які у підсумку повинні покрити інтернетом усю територію планети. Загалом SpaceX планує у першій фазі вивести на орбіту 12 тисяч таких міні-супутників. Згодом їх кількість хочуть збільшити до 42 тисяч.

Почати надавати послуги з доступу до інтернету SpaceX планувала у 2020 році в США та Канаді, а у 2021-му — в решті світу. Витрати на проєкт компанія оцінює в 10 мільярдів доларів.