фото gorod.lv

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики ставить під загрозу концепцію спецрежиму для ІТ "Дія City" та майбутнє українського IT.

Про це заявляє Європейська Бізнес Асоціація (EBA).

Наразі податковий законопроєкт щодо режиму Дія City №5376 готується до другого читання. Найближчим часом його розгляне податковий комітет ВРУ. Депутати хочуть внести великі правки, які нівелюють вигідність концепції Дія City.

Відео дня

Податковий комітет пропонує внести наступні правки:

  • Збільшити податкове навантаження: депутати хочуть збільшити розмір ЄСВ – з 22% від мінімальної зарплатні до 5% від оплати працівника, а податок на виведений капітал (ПнВК) – з 9% до 18%;
  • Обмежити ряд фахівців, які зможуть отримувати податкові преференції: депутати хочуть встановити жорсткі обмеження по єдиному КВЕДу – пільгові ставки зможе отримати лише вузька група програмістів;
  • Заборонити резидентам Дія City взаємодію з працівниками, які оформлені як ФОП;
  • Скоротити перехідний період для компаній на ПнВК, які хочуть перевести штат з ФОП на гіг-контракти/трудові договори з 3 років на 1-1,5 роки;
  • Прибрати норму про незмінність податкових умов протягом 25 років;
  • Змусити ІТ-компанії проходити ще й податкову перевірку на додаток до незалежного аудиторського висновку.

"Незважаючи на об’ємну роботу над концепцією – через подібні правки вона втратить свою привабливість для індустрії", – заявляє співголова ІТ Комітету Асоціації, СЕО Sigma Software Валерій Красовський. "А це, в свою чергу, ставить під питання взагалі її доцільність: адже зараз індустрія зростає на 20-25% щорічно, а за такими умовами, які значно збільшують існуюче оподаткування – конкурувати на міжнародній арені з іншими країнами буде просто неможливо".

Якщо ж Податковий комітет ВРУ прибере правки і залишить податковий законопроєкт в поточній редакції, то українська ІТ-галузь може розраховувати на потужний зріст, вважає EBA. На думку асоціації, концепція Дія City "дозволить перетворити Україну на справжній ІТ-хаб Європи".

Нагадаємо, найближчим часом комітет на чолі з головою Данилом Гетманцевим розгляне податковий законопроєкт про Дія City, який був прийнятий у першому читанні 2 червня 281 голосами депутатів.