Китай готує місію на Марс / фото NASA

Стали відомі координати передбачуваного місця висадки першого китайського марсохода, яка намічена на весну 2021 року.

Основним майданчиком стала рівна місцевість в південній частині рівнини Утопія, де могли текти грязьові потоки, а резервна — ділянка поверхні в південно-східній частині Утопії, де в давнину текли потоки лави, повідомляється на сайті Space.com.

"Тяньвень-1" це перша марсіанська місія Китаю, що складається з орбітального зонда і посадкової платформи з марсоходом. Очікується, що апарати, що стартували влітку цього року, зможуть успішно провести маневр виходу на орбіту навколо Марса і м'яку посадку на Червону планету, а також досліджувати іоносферу і клімат планети, склад поверхневого шару Марса і його рельєф. В даний час "Тяньвень-1" знаходиться на етапі перельоту до Марса, місія вже зробила першу з чотирьох корекцій курсу і надіслала селфі. 

Відео дня

Читайте такожУ США розробляють ядерний двигун для польотів на Марс

Перша марсіанська місія Китаю: що відомо

Раніше вже було відомо про те, що висадка 240-кілограмового марсохода повинна відбутися в районі ударного басейну рівнина Утопія. Тепер же стали відомі координати місця посадки: 110.318 градуса східної довготи і 24.748 градуса північної широти. Посадкова платформа висадиться в південній частині Утопії, для якої характерна відносно рівна поверхня з кратерами і еоловими формами рельєфу. Передбачається, що в цій області могли виходити на поверхню планети грунтові води, створюючи грязьові потоки, що робить район цікавим для геологічних досліджень. Запасний посадковий майданчик знаходиться в південно-східній частині Утопії, де в давнину текли потоки лави з вулканів.

У лютому наступного року апарати повинні досягти Марса і вийдуть на первинну еліптичну орбіту з періодом обертання навколо планети 10 діб. Після цього орбітальний зонд зменшить орбіту і буде досліджувати район висадки, чекаючи зручного моменту для відділення посадкової платформи. Посадка намічена на кінець квітня-травень 2021 року, після чого зонд перейде на кругову орбіту з періодом обертання 8 годин і почне наукову програму, розраховану на один марсіанський рік, в завдання якої входить і ретранслювання сигналів від марсохода, який повинен пропрацювати не менше 90 марсіанських діб на поверхні планети.