Джамала прокоментувала зухвалість російських окупантів / фото УНІАН

Українська співачка кримськотатарського походження Джамала заявила, що ЗМІ повинні приділяти більше уваги трагедій української історії, як Голодомор і депортація кримських татар, щоб подібне більше не повторювалося.

Читайте такожУкраїна увійшла в шістку найкращих виступів на Євробаченні за останні 10 років

В інтерв'ю STYLER вона поскаржилася на поверхове висвітлення на ТБ важливих історичних моментів, що призводить до негативних наслідків вже зараз.

Відео дня

Особливо складно співачці говорити про добу депортації кримських татар радянським режимом у 1944 році. Це злочин торкнувся і її сім'ї.

"Торкнувся" – це в моєму випадку дуже м'яке слово. По нашій родині радянська влада пройшлась катком. Саме про ці події пісня "1944". Усі мої рідні були депортовані. Маленька дитина моєї прабабусі померла у вагоні. Потім вже у Середній Азії, куди їх насильно доправили, вони багато років страждали від голоду, хвороб, жахливого ставлення з боку місцевого населення. Розумієте, чому мені боляче, коли ці теми подають у ЗМІ поверхнево?" – сказала виконавиця.

За словами Джамали, недостатня увага з боку українських ЗМІ до таких тем призводить до байдужості народу до подібних трагедій у майбутньому.

"Такі теми повинні подаватися так, щоб кожен відчував – це і його біль! А не просто колись там, у радянські часи, приїхали, депортували, вбили... Ні, це стосується кожного: мене і тебе! Ось ми собі думали, що живемо в сучасному суспільстві, коли, начебто, все прозоро в цьому світі і вже не можна щось зробити нишком. А бачите, як вийшло. Просто у нас на очах відібрали Крим! У нас на очах намагаються так само нахабно відібрати Донбас", - підкреслила співачка.

Вона також вказала, що не розділяє історії українців і кримських татар.

«Я не відокремлюю історію українців і кримських татар, ми всі постраждали від Російської Імперії і Радянського Союзу. Для мене все це відбувалося в одній країні, з одним народом - МОЇМ. Ким би ти не був за національністю, якщо ти живеш в Україні, ти – українець. У сенсі політичної нації», – зазначила вона.

Нагадаємо, в 2016 році Джамала стала переможницею пісенного конкурсу «Євробачення», який проводився в Стокгольмі. Її пісня «1944» присвячена депортації кримських татар в Центральну Азію за рішенням радянського керівництва.