Учасник відкритого збройного нападу на катери ВМС України в районі Керченської затоки

У мережі показали фотографії двох російських військовослужбовців, які 25 листопада атакували українських кораблі поблизу Керченської протоки, відкривши вогонь й захопивши три судна.

Інформація про капітанів кораблів ФСБ РФ опублікована на волонтерському сайті "Миротворець".

"Першим до бази навічно записаний капітан 3 рангу Андрій Шпіцин, який віддав наказ йти на таран та стріляти в наших воїнів. Другий - командир плавзасобу ФСБ "Дон" Олексій Шатохін, який також брав участь у піратському нападі на Україну", - пише на своїй сторінці у Facebook нардеп Антон Геращенко.

Відео дня
З'явилися фото російських військових, які напали на українські кораблі поблизу Керченської протоки
З'явилися фото російських військових, які напали на українські кораблі поблизу Керченської протоки
З'явилися фото російських військових, які напали на українські кораблі поблизу Керченської протоки

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двох катерах "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь.

У командуванні ВМС зазначили, що про намір здійснювати перехід заздалегідь була проінформована російська сторона у відповідності з міжнародними нормами в цілях забезпечення безпеки судноплавства.

Читайте такожРосЗМІ назвали імена поранених українських моряків біля Керченської протоки (фото)

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід в Керченську протоку українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь.

У командуванні ВМС зазначили, що про намір здійснювати перехід заздалегідь було проінформовано російську сторону відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Російський прикордонний корабель «Дон» протаранив український рейдовий буксир, в результаті чого він зазнав пошкоджень. Крім того, під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливість проходження через протоку. Шістьох українських військовослужбовців поранено, решта членів екіпажів потрапили у полон.

Верховна Рада 26 листопада ухвалила закон про затвердження указу президента «Про введення воєнного стану в Україні» терміном 30 діб на територіях низки областей, розташованих уздовж російського кордону та придністровської ділянки українсько-молдовського кордону, а також уздовж узбережжя Чорного і Азовського морів.

Також 26 листопада ФСБ РФ оприлюднила відео так званих «свідчень» захоплених у полон українських військовослужбовців. Член екіпажу військового катеру «Нікополь» Андрій Драч на відео заявив, що українські кораблі зайшли в «територіальні води Росії». Командир однієї з військових частин ВМС Володимир Лісовий на відео говорить про те, що «свідомо ігнорував» запити з боку РФ та усвідомлював, що «дії українських суден чинять провокацію».