Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Церемонія вручення томосу відбулась у соборі святого Георгія у Стамбулі, що є резиденцією Константинопольського патріарха.

Читайте такожУ Стамбулі триває урочисте богослужіння перед врученням Україні томосу про автокефалію ПЦУ (відео)

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій у своїй резиденції у Стамбулі підписав томос, який проголошує автокефалію новоствореної Православної церкви України. 

У томосі йдеться про те, що Вселенський патріархат визнає в межах політично сформованої території України канонічно автокефальну, самоврядну православну церкву. У документі також викладені основні засади функціонування ПЦУ.

Вже 7 січня томос виставлять у Софійському соборі, де його зможуть побачити всі охочі.

Спочатку вхід на територію Софії під час літургії буде обмежений через заплановані заходи безпеки. У ній планують взяти участь президент України Петро Порошенко, голова українського парламенту Андрій Парубій, народні депутати України та члени уряду.

Після літургії Томос буде перенесено до трапезного храму Софії Київської, де кожен охочий зможе його побачити в будь-який день від 8 до 18 години.

Раніше Епіфаній заявляв, що керівні органи новоствореної Української православної церкви сформують упродовж 1-2 місяців після отримання томосу.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Києві створили Православну церкву України. Предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія, представника УПЦ КП.

Помісна церква — це об'єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави та зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.