В Православній церкві розповіли, чому Епіфаній згадав російського патріарха на літургії / УНІАН

Поминання митрополитом Київським і всієї України, предстоятелем Православної церкви України (ПЦУ) Епіфанієм предстоятеля Російської православної церкви Кирила під час літургії з Софійському соборі 7 січня було зроблено відповідно до обов’язків, прописаних в томосі про автокефалію.

Читайте такожПЦУ набуде статусу патріархату після об’єднання з усією колишньою УПЦ МП і визнання її усім світовим православ’ям

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій (Зоря).

Відео дня

«Під час літургії предстоятель помісної церкви на великому вході поминає предстоятелів інших помісних православних церков згідно з диптихом. Такий обов‘язок вказаний і у томосі: «кожен блаженнійший митрополит Київський і всієї України повинен поминати за давніми переданнями святих отців наших вселенського патріарха, блаженнійших патріархів та інших предстоятелів помісних православних церков, у ряду диптихів, згідно з канонічним порядком», - зазначив архієпископ.

За його словами, Російська православна церква входить до числа помісних православних церков і є п‘ятою в диптиху, тому поминання її предстоятеля, оскільки він канонічно не осуджений - необхідне, бо цим, попри наявні суперечки, засвідчується єдність церкви.

«Таке поминання принципово відрізняється від того, як поминають патріарха Кирила в Московському патріархаті - там про нього моляться, як про свого главу, визнаючи цим самим своє йому підпорядкування», - наголосив він.

Отже те, як зазначає архієпископ, що митрополит Київський і всієї України Епіфаній, виконуючи свої обов‘язки та на підставі, зокрема, томосу, згадує ім‘я предстоятеля РПЦ - не означає згоди з позицією чи діями останнього.

«Так само церква, за наказом писання, молиться і за владу - хоча влада ця може бути, як у Давньому Римі, і владою гонителів-язичників. Певною світською аналогією є взаємне визнання держав та їх очільників. Справедливо стверджуючи, що Російська Федерація на чолі з її президентом - агресор і окупант, Україна не відкидає самого факту, до така держава і її керівник - є. На відміну від таких псевдодержав, як «ДНР» чи «ЛНР», які жодного визнання не мають і не можуть мати», - резюмував архієпископ.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня у соборі святого Георгія у Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії Православній церкві України її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

***У диптихах – списках православних автокефальних та автономних церков – а значить, і при розподілі місць на Соборах в рамках міжцерковного етикету, кожній церкві відведено місце в загальному ряді; ці місця в диптихах, звані «рангами честі», позбавлені догматичного значення, а обумовлені історично: древністю церков, хронологічною послідовністю проголошення їх автокефалії, політичним значенням міст з кафедрами перших єпископів. Диптихи, прийняті в різних церквах, відрізняються один від одного.