Сто років тому – 22 січня 1919 року, було проголошено Акт Злуки \ УНІАН

Посольство США у День Соборності закликало Росію поважати суверенітет України. Звернення посла Марі Йованович англійською й українською мовами 22 січня оприлюднило посольство США.

Читайте такожВ Україні сьогодні відзначають День Соборності

«Я з нетерпінням чекаю того дня, коли «живий ланцюг» Соборності знову утвориться і з’єднає Київ, Львів, Донецьк, Луганськ, Сімферополь і решту України», – заявила Йованович.

Відео дня

При цьому посол наголосила, що серйозні виклики суверенітету і територіальній цілісності України зберігаються через «неприпустиму агресію» з боку Росії.

«Але мене не припиняє вражати сила і стійкість духу українського народу. США підтримують народ України у День Соборності і щодня. Росія повинна поважати суверенітет і територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з Кримом і територіальними водами», – сказала посол.

Сто років тому – 22 січня 1919 року, було проголошено Акт Злуки. Це одна з найвизначніших подій доби Української революції 1917–1921 років. Ухвалення цього документа означало об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. День Соборності України – державне свято, його офіційно відзначають з 1999 року.