Фото: vru.gov.ua

Член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко в інтерв’ю журналістам видання LB.ua прокоментував намір члена ВРП Павла Гречківського перебратися до цього впливового органу на з’їзді адвокатів, який відбудеться 15-16 лютого цього року на закритій гірсько-лижній базі на Львівщині.»

«Я вважаю, що правових підстав ще раз бути обраним на посаду члена ВРП немає. Це моя особиста позиція. В складі ВРП ми не обговорювали це питання. І не повинні цього робити. Закон України «Про судоустрій і статус суддів» на момент нашого призначення передбачав, що члени Вищої ради юстиції (ВРЮ) обираються лише на один чотирирічний строк», - запевнив Андрій Бойко.

Відео дня

Разом з тим журналісти видання нагадали Бойку про те що Гречківський намагається скористатися правовою шпариною, яка виникла в результаті перейменування Вищої ради юстиції на Вищу раду правосуддя. Мовляв, до Вищої ради правосуддя Гречківський ще жодного разу не обирався. Проте, як відзначив Андрій Бойко, цей сумнівний «аргумент» прямо суперечить українському законодавству.

«У перехідних положеннях Закону України «Про Вищу раду правосуддя» зазначено, що ВРП є правонаступником ВРЮ, а члени ВРЮ набувають статусу членів ВРП і здійснюють свої повноваження до 30 квітня 2019 року. Таким чином, ми набули статусу членів ВРП. В Законі «Про вищу раду правосуддя» також визначено, що одна і та ж особа не може бути членом ВРП два рази поспіль. Іншими словами, члени ВРП, і тому числі і ті, хто набув такого статусу відповідно до перехідних положень Закону «Про Вищу раду правосуддя» не можуть претендувати двічі поспіль на цю посаду», - пояснив свою правову позицію Андрій Бойко.