Мартіна Блайс, Пилип Іллєнко та Ігор Янковський

11 лютого 2019-го року Фонд Ігоря Янковського і Держкіно України організували і успішно провели другий бізнес-ланч для українських і зарубіжних продюсерів у рамках Co-Production Market 69-го Берлінського кінофестивалю.

Цього дня в лаунж-холі Палати депутатів Берліна, яка розташована в історичній будівлі Прусського ландтагу (парламенту) неподалік відомої площі Потсдамер Плац зібралися понад 130 продюсерів із 50 країн світу, щоб познайомитися зі своїми українськими колегами.

Коментуючи цю подію, Ігор Янковський зазначив, що його Фонд от уже сьомий рік поспіль послідовно просуває українське кіно за кордоном.

Відео дня

"Кілька років тому ми заклали добру традицію щорічно проводити прийоми "Meet Ukrainian Producers" на Каннському міжнародному кінофестивалі у Франції, які користуються великим успіхом. І ось тепер у Німеччині ми від імені України другий рік поспіль організовуємо зустріч професіоналів на найбільшому в світі Берлінському кінофестивалі. У минулому ми фінансово підтримували роботу Українського національного стенду на Європейському кіноринку, проводили Українські вечірки, привозили на Берлінале молодих кінематографістів. Організація бізнес-ланчів на Co-Production Market — це новий крок в напрямку розвитку вітчизняної кіноіндустрії, яка почала демонструвати серйозний підйом", — наголосив бізнесмен і меценат Ігор Янковський.

Фонд Янковського проводить бізнес-ланчі на Берлінале другий рік поспіль. Головна мета — привернути додаткову увагу до України. Завдяки тому, що Україна вдруге поспіль виступила господаркою бізнес-ланчу, глава Держкіно Пилип Іллєнко отримав можливість провести презентацію Української кіноіндустрії в рамках Country Session. Цей формат полягає в тому, що представники чотирьох відібраних країн презентують можливості своїх країн і дають відповіді на конкретні питання щодо спільного продюсування фільмів, пояснюють особливості надання державного фінансування.

"Ми дуже раді співпрацювати з командами, які мають намір створювати кіно у міжнародній копродукції. Це високий рівень можливостей. І таку співпрацю кілька років поспіль ми вже маємо з українськими продюсерами, — зазначила керівник Co-Production MarketМартіна Блайс.

На 69-му Берлінале, до столиці Німеччини завітали віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко і міністр культури України Євген Нищук. Вони не тільки побували на прем'єрі українсько-польсько-британської стрічки "Містер Джонс" відомого режисера Агнешки Голланд, який був відібраний для участі в основному конкурсі кінофестивалю, а й ознайомилися з роботою українського стенду на Європейському кіноринку і відвідали український бізнес-ланч на Co- Production Market.

На 69-му Берлінському кінофестивалі крім копродукційного фільму про Голодомор в основному конкурсі, Україна була представлена ​​на Європейському кіноринку збільшеним національним стендом "#UkraineISYourDestination". Також відбулася традиційна Українська вечірка на Берлінале, яка пригорнула увагу майже 300 гостей кінофестивалю.