За даними адвоката, клопотання про продовження запобіжного заходу Мангеру призначено на 4 березня, коли вже сплине його термін / УНИАН

Адвокат Євгенія Закревська, яка представляє інтереси батька вбитої активістки Віктора Гандзюка, вважає, що прокурори потурають підозрюваному у вчиненні злочину голові Херсонської облради Владиславу Мангеру та його захисникам.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Закревська заявила журналістам після засідання Апеляційного суду Києва, який сьогодні мав розглядати апеляційні скарги прокурорів та адвокатів на обраний Мангеру запобіжний захід, однак підозрюваний не з’явився на засідання.

Читайте такожРада продовжила роботу ТСК з розслідування вбивства Гандзюк

Відео дня

«Суд переніс засідання на завтра. Я вважаю, що прокурори були недостатньо наполегливими, оскільки це їх прямий обов’язок, і вони мають знати, де перебуває підозрюваний, і коли розуміють перед засіданням, що підозрюваного немає і не буде, то мали б вживати прямих заходів, щоб його доставити в суд. А те, що ми бачимо зараз, - це потурання з боку прокурорів підозрюваному в ухилянні від обов’язків підозрюваного», - сказала Закревська.

«Дуже просто раз за разом переносити засідання і дочекатися завершення терміну запобіжного заходу», - додала вона.

Також Закревська додала, що ще на попередньому судовому засіданні, на яке не з’явився жоден адвокат Мангера, прокурори мали б клопотати про призначення йому захисників з центру безоплатної правової допомоги.

Окрім того, Закревська додала, що сьогодні зі слів прокурора дізналася, що Шевченківський райсуд призначив розгляд клопотання про продовження запобіжного заходу Мангеру на 4 березня, тобто, коли вже сплине термін запобіжного заходу.

Як повідомляв УНІАН, 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий хлюпнув сірчану кислоту в обличчя Гандзюк. Жінку з хімічними опіками понад 30% тіла госпіталізували. 4 листопада вона померла.

11 лютого генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що голові Херсонської облради Мангеру оголошено підозру в організації вбивства Гандзюк. За словами генпрокурора, поки що слідство не зібрало доказів причетності інших посадових осіб до вчинення злочину проти Гандзюк, крім Мангера.

Мангер підозрюється в організації вбивства, тобто в умисному заподіянні смерті іншій людині, вчиненому з корисливих мотивів, на замовлення, з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб, тобто у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.27, п.4, п.6, п.11, п.12 ч.2 ст.115 Кримінального кодексу України.

13 лютого прокурори в суді повідомили, що Мангер обвинувачується також за ст.258 КК «Теракт», цей злочин є підслідним СБУ.

15 лютого Шевченківський райсуд Києва обрав Мангеру запобіжний захід у вигляді взяття під варту до 3 березня з альтернативою внесення 2 млн 497 тис. грн. застави. Того ж дня після внесення застави Мангер вийшов з СІЗО, а 18 лютого повернувся на роботу в Херсоні.

Апеляційні скарги на рішення Шевченківського райсуду подали як адвокати Мангера, які просять скасувати запобіжний захід, так і прокурори, які наполягають на триманні Мангера під вартою без можливості застави.

Сьогодні, 28 лютого, Шевченківський райсуд Києва переніс розгляд клопотання щодо подовження терміну запобіжного заходу Мангеру. Термін обраного Мангеру запобіжного заходу спливає 3 березня, але, оскільки це неділя, то фактично чинність запобіжного заходу закінчиться завтра, 1 березня.

Також сьогодні Апеляційний суд Києва на 1 березня переніс розгляд апеляційної скарги на рішення про запобіжний захід Мангеру.