Кращі рецепти оладок / фото wikidata.org

Оладки отримали свою назву від латинського слова "oleum", яке означає масло. Це товстуваті коржики з рідкого тіста, обсмажені на сковороді. В українській кухні оладки найчастіше подають зі сметаною або варенням.

Тісто на оладки найчастіше роблять на кефірі або молоці. Однак є й інші рецепти тіста на оладки. УНІАН зібрав найцікавіші з них.

Оладки на кефірі

Рецепт тіста для оладок на кефірі є найпоширенішим. Для його приготування знадобляться:

• 0,5 л кефіру

• 2 склянки борошна

• 3 столові ложки цукру

• по одній чайній ложці солі та соди

Щоб приготувати пишні оладки на кефірі, додайте в тісто 2 столові ложки рослинної олії.

Як приготувати оладки

Кефір змішати з сіллю, цукром і содою. Поступово, помішуючи, додавати борошно, поки суміш не матиме консистенцію сметани.

На розігріте в сковороді масло (рослинне або вершкове за смаком) столовою ложкою викласти отримане тісто. Обсмажувати оладки по кілька хвилин з кожної сторони, до появи рум'яної скоринки.

Як приготувати оладки на кефірі - відео

Відео Калніна Наталія

Оладки без яєць на кислому молоці

Часто, коли у господині скисає молоко, на виручку приходить рецепт оладок на кислому молоці. Для приготування такого тіста знадобляться:

• 200 мл кислого молока

• 1 склянка борошна

• 2,5 столових ложки цукру

• по ¼ чайної ложки соди і солі

Приготувати тісто за аналогією з попереднім рецептом, і обсмажити оладки.

Рецепт оладок на молоці

Смачний рецепт оладок / фото Pojrem.ru

Щоб приготувати тісто зі свіжим молоком знадобиться:

• 1 стакан молока

• 1-1,5 склянки борошна

• 2-3 яйця

• 2 столові ложки цукру

• ¼ Чайної ложки соди

• дрібка солі

Борошно просіяти. Відокремити жовтки від білків. Додати 3 жовтки, сіль, цукор, гашену оцтом соду і молоко. Добре перемішати. Збити окремо міксером в міцну піну білки. Потім обережно додати в тісто. Добре перемішати.

Розігріти сковороду, додати масло і обсмажити оладки по кілька хвилин з обох сторін.

Оладки на сметані

Оладки на сметані виходять пишними і хрусткими. Для їх приготування знадобляться:

Читайте такожТушкована капуста: класичний і оригінальні рецепти

• 200 мл сметани

• 2 яйця

• 200 г борошна

• 2 столових ложки цукру

• 0,5 чайної ложки соди

• дрібка солі

Для приготування тіста потрібно збити яйця з сіллю і цукром. Потім змішати їх зі сметаною кімнатної температури. Поступово, помішуючи, додавати борошно. Щоб оладки вийшли пишними, тісто не повинно бути текучим.

Додати в суміш соду, швидко перемішати і залишити тісто на 20 хвилин.

На сковороду вилити рослинне масло шаром близько 0,5 см і добре його прогріти. Оладки смажити на середньому вогні під кришкою. Викласти ложкою тісто, накрити кришкою. Хвилини через три перевернути оладки і накрити знову, смажити ще хвилини три.

Пишні дріжджові оладки

При додаванні дріжджів оладки виходять пишними і ніжними. Для приготування такого тіста потрібні:

• 2 склянки молока

• 1 куряче яйце

• 3 склянки борошна

• 1 столова ложка рослинної олії

• по 1 чайній ложці солі і сухих дріжджів

• 2 столові ложки цукру

Розмішати сухі дріжджі в теплому молоці і дати постояти 15 хвилин. Після цього додати в молоко збите яйце, столову ложку олії, сіль і цукор. Поступово додавати в суміш борошно і перемішувати, поки вона не стане однорідною.

Отримане тісто залишити на 1,5 години в теплому місці. Якщо на ньому з'являються бульбашки – значить тісто готове. Обсмажити оладки на сковороді по аналогії з попереднім рецептом.

Оладки з яблуками

Оладки з яблуками / фото ТСН

Оладки з яблуками – відмінна ідея для сніданку або десерту. Щоб їх приготувати знадобляться:

Читайте такожТорт "Наполеон": класичний і оригінальні рецепти

• 0,5 л кефіру

• 2 яйця

• 2 склянки борошна

• 1 яблуко

• 0,5 склянки цукру

• 0,5 чайної ложки соди

• дрібка солі

Щоб приготувати оладки з яблуками потрібно збити яйця з цукром, з'єднати з кефіром, додати сіль. Потім додати соду, борошно і ще раз все перемішати до однорідної консистенції.

Яблука порізати дрібними скибочками або натерти на тертці.

Тісто розлити ложкою на гарячу сковороду з рослинним маслом. На поверхню оладок швидко викласти яблука, притиснути їх ложкою (можна зверху налити ще трохи тіста). Коли нижній край оладок зарум'яниться, оладки перевернути і досмажити до готовності.

Раніше УНІАН розповідав, як приготувати пісочне печиво.