Їжа по талонах - такі правила харчування у школах Ірпеня, що на Київщині. Талони різного номіналу і вигляду. Чим керувались ініціатори новації і чи вона до смаку дітям, батькам і вчителям - про це йдеться у сюжеті ТСН.

Читайте такожВ Одесі рейдери увірвалися у соціальні їдальні й силою вивели директора

Вже з тиждень тутешні учні їдять по талонах. Талони на їжу зовні нагадують талончики на проїзд у трамваї чи тролейбусі. Мають голограму і  номер, щоб не підробляли, і різний колір. Зелений талон на харчування найдорожчий - 30 гривень. За нього можна з’їсти весь обід. Червоний 25 гривень - це обід без першої страви. І синій за 20 - це обід на групі продовженого дня.   

“Чіткий облік всередині і чітка взаємодія між підприємством і нашим кінцевим споживачем”, каже про нововведення керівник комунального підприємства, яке годує дітей у школах та має покращувати свій сервіс.

Гроші готівкою за їжу не беруть. Починали так: батьки платять на рахунок через банк або через сайт. Уже квитанції віддають вчителям, які ведуть табелювання харчування. Тепер і цього не буде. 

“Ви оплатили 20 обідів, за 20 обідів отримали 20 талонів, дитина прийшла вранці в школу - дала талон класному керівнику, передали в їдальню і все. Ніякого табелювання, ніякого обліку. Є оплата - є талон. І все дуже просто”, - стверджує керівник підприємства.

Дуже просто виявилося лише на словах. Вчителька, яка вела журнал табелювання харчування раніше, каже - після появи талонів табличка не зникла, у ній навпаки, з’явився ще один стовпчик.

“Крім того, що я рахую, скільки грошей, то ще й талонів. Дитина може талон загубити, забути”, - каже вчителька, яка тримає через те і журнал, і талони в себе.

Що робити в разі псування талона на харчування, їхні творці обіцяють вирішувати індивідуально. Систему ж харчування по талончиках будуть тестувати до кінця навчального року. Якщо себе не виправдає, придумають щось нове.