Після Великодня українці будуть відзначати Червону гірку / Фото УНІАН

Невдовзі після Пасхи українські православні відзначають «Червону гірку», або «Фомину неділю» – день пам'яті явлення Христа апостолу Фомі на восьмий день після воскресіння.

Читайте такожВ Україні подорожчав Велікодній кошик: скільки коштуватиме застілля

Цей день також називається в церковній традиції "Антипасхою", і присвячується «повторенню Великодня» – відновленню пам'яті про воскресіння Христа. У церквах до цього свята служать останню літургію за великоднім чином.

Згідно Нового Заповіту, коли Христос з'явився апостолам, Фоми серед них не було. Почувши новину про його воскресіння, Фома не повірив, що це правда. Незабаром він зустрівся з Ісусом особисто, але у нього залишалися сумніви. І лише коли Христос показав тому свої рани та дозволив торкнутись їх, Фома увірував.

У східних слов'ян «Червона гірка» здавна вважалася також святом настання весни, який супроводжувався народними гуляннями. З ним також пов'язано безліч народних прикмет і шлюбних обрядів.

У деяких регіонах України в цей день також склалася поминальна традиція – люди відвідують кладовища і вшановують померлих родичів.

Коли Червона гірка у 2019 році

Фомина Неділя, або Червона гірка, традиційно відзначається у першу неділю після Великодня.

Цього року православний Великдень припадає на 28 квітня. Якщо слідувати найбільш поширеному уявленню про свято, Червона гірка у 2019 році припадає на 5 травня.

Православні українці, а також ті, хто планує свої вихідні, також часто задають питання про те, скільки днів триває червона гірка. Це пов'язано з тим, що в деяких регіонах уявлення про це свято відрізняється.

Так, червоною гіркою можуть називати Юріїв День, або день напередодні нього. Зрідка Червоною Гіркою називають увесь весняний радоницький тиждень, або ж тільки його вівторок. В результаті Червоною гіркою іноді називають другий тиждень після Великодня.

В такому випадку слід уточнювати, що перша неділя після великодня – це Антипасха, або «Фомина неділя».

Цього року православний Великдень припадає на 28 квітня / фото УНІАН

Червона гірка – традиції та прикмети

День Червоної гірки, як і багато інших церковних свят, поєднує в собі християнські та дохристиянські, язичницькі елементи. У наших предків з цим Днем була пов'язана ціла низка прикмет та звичаїв.

Червона гірка вважалася шлюбним святом, адже саме в першу неділю після Великодня церква починала справляти обряди вінчання. Вважалося, що весілля на Червону гірку обіцяє молодим довге та щасливе спільне життя.

Водночас, в селах влаштовували народні галасливі народні гуляння з ігрищами, багаттями та хороводами, де молоді юнаки та дівчата могли зустріти свою пару.

На Червону гірку жінки проводили обряд на хороший урожай та захист рідного села від негараздів – вони до світанку збиралися на краю села, впрягались у плуга та робили навколо села борозну. Незаміжні дівчата також ворожили на судженого.

Крім того, в цей день проводився обряд на щастя: люди скачували з гірки крашанки. Згідно з повір'ям, якщо яйце скотиться рівно і не розіб'ється, його власника очікує щастя та успіх.

Для краси дівчата й жінки з ранку Червоної гірки йшли вмиватися холодною водою з колодязя або струмка.

Для віруючих хорошим знаком буде вінчання на Червону гірку / pravoslavie.ru

Червона гірка 2019 – весілля

Хоч сьогодні Червона гірка відзначається зовсім не так активно, 5 травня все одно залишається чудовою датою весілля для всіх, хто планує одруження у 2019 році.

В Україні на Червону гірку і сьогодні реєструється чимало весільних церемоній. Деякі з них стилізують під народні обряди одруження – гостей розважають гучними хороводами та святковими пасками.

Для віруючих гарним знаком буде вінчання на Червону гірку, відразу по завершенню посту. Саме в фомину неділю церкви починають проводити відповідні обряди. Цей день традиційно викликає ажіотаж серед молодих.

Що не можна робити на Червону гірку

Наші предки вважали, що молоді на Червону гірку не мають сидіти вдома та ігнорувати гуляння – це обіцяло їм нещасливий рік.

Не рекомендувалось обмивати водою, якою окроплялись ікони, старшу людину — це могло накликати злидні.

На Червону гірку не можна було ні з ким сваритися, адже учасники сварки, як вважалося, не змогли б помиритися до самої Трійці.