100 рублів / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін заявив про намір виділити протягом кількох років 100 млрд руб. (близько 1,5 млрд дол.) на пенсії для жителів окупованого Донбасу.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, на прес-конференції за підсумками візиту до Пекіну, Путін зазначив, що рішення про громадянство Росії для жителів окупованого Донбасу «не спонтанне, воно не ухвалювалося з кондачка».

«Перш, ніж підписати цей указ, ми все порахували - і кількість можливих претендентів на наші паспорти, і кількість пенсіонерів з цього числа - це приблизно одна третина з того контингенту, який, як ми вважаємо, може претендувати на наше громадянство. Там досить вже старіюче населення на цих територіях сьогодні залишилося», - сказав Путін.

Відео дня

Читайте такожПутін хоче спростити видачу російських паспортів усім громадянам України

«Дійсно, наступного року і в наступні роки ця цифра може досягти близько 100 мільярдів (це не в один рік, а протягом кількох років). Це для нас не є чимось критичним, що може поставити під питання виконання наших зобов'язань перед російськими пенсіонерами. Такого точно не буде, навіть близько не стоїть», - додав він.

При цьому він наголосив, що після може так статися, що пенсіонери зможуть отримувати російську і українську пенсії.

«Теоретично, це можливо. Ви знаєте, який середній рівень пенсій в Україні по старості? Майже утричі менше, ніж в Росії. Принаймні, те, що ми бачимо з відкритих джерел. Тому, якщо вже хтось там отримає ще й українську пенсію - дай Боже, в російських рублях це 6000. Якщо зважати, що люди ще живуть під кулями, і у них снаряди розриваються час від часу в городах, то я думаю, що і наші пенсіонери, багато з яких пройшли і ще пам'ятають роки Великої Вітчизняної війни, розуміючи, в яких умовах живуть сьогодні люди, не думатимуть, що в даному випадку ми маємо справу з якоюсь соціальною несправедливістю. А людей потрібно підтримати», - сказав Путін.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. У Кремлі пояснили, що таке рішення ухвалено президентом РФ "в цілях захисту прав і свобод людини і громадянина», на підставі загальновизнаних принципів і норм міжнародного права».

У зв'язку з цим рішенням президент Петро Порошенко закликав ЄС посилити санкції проти Росії під час наступного перегляду санкційного режиму в червні.