Філарет пояснив свою позицію / фото УНІАН

Почесний патріарх Київський та всієї України-Руси Філарет заявив, що не вірить в те, що Вселенський патріарх відкличе томос про надання автокефалії Православної церкви України, оскільки це удар по самому собі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на прес-конференції в Києві.

Філарет запевнив, що «мої дії будуть спрямовані на те, щоб зберігати єдність Української православної церкви».

Відео дня

«Томос відберуть чи не відберуть? Це не від нас залежить. Можуть і відібрати, якщо будуть підстави, а можуть і не відібрати. Томос дається не для того, щоб його відбирали. Я не вірю в те, що Вселенський патріарх відбере томос. Тому що відібрання томосу про автокефалію Української церкви – це удар, насамперед, по самому Вселенському патріарху», - наголосив почесний патріарх.

Філарет зазначив, що після останніх подій йому не телефонували зі Вселенського патріархату.

Читайте такожФіларет: існування УПЦ КП не порушує томос

Нагадаємо, почесний патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. "Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідований 15 грудня 2018 року під час Об'єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП. Зазначимо, на нашуміле запрошення Філарета відгукнулось лише четверо єпископів з понад 60.