Філарет хоче скликати собор ПЦУ / фото УНІАН

Почесний патріарх Київський та всієї України-Руси Філарет виступає за проведення помісного собору Православної церкви України для внесення змін до статуту церкви.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на прес-конференції в Києві.

«Що стосується скликання (помісного – УНІАН) собору, то воно обов’язково повинно бути, тому що треба в статут, який зареєстрований державними органами, внести зміни та доповнення і цим статутом керуватися», - сказав він.

Відео дня

За словами Філарета, той статут ПЦУ, який був прийнятий на Соборі 15 грудня 2018 року в Софії Київській, – це «статут грецької церкви».

« І його дії закінчуються отриманням томосу, про це мені сказав митрополит Еммануїл, коли ми з ним мали спілкування. Він буквально сказав так: ви зараз в складі Константинопольського патріархату, а коли отримаєте томос – ви є автокефальна церква, і ви маєте право робити і будувати свою церкву, як хочете, бо ви є автокефальна церква», - зазначив Філарет.

Читайте такожФіларет заявив, що не вірить у можливість втрати томосу

На переконання почесного патріарха, Об’єднавчий собор українських православних церков був собором «не української церкви», а це був «собор Київської митрополії в складі Константинопольського патріархату».

Тому, як наголосив Філарет, на ньому головував не патріарх Київський, а представник Вселенського патріарха.

«Тепер, коли ми отримали томос про автокефалію і об’єдналися з Автокефальною церквою (УАПЦ) та двома архієреями Московського патріархату, – нам треба це внести в нас статут як продовження існування нашої церкви. Ми не будуємо нову церкву…Та, яка була до Собору, ми до тієї церкви не маємо відношення (УПЦ КП – УНІАН)? Ми від неї відмовляємося? Ні, не відмовляємося – це є її продовження», - вважає патріарх.

Відповідаючи на уточнююче питання, які саме зміни до статуту ПЦУ він буде пропонувати для ухвалення на Соборі, Філаоет сказав: «Зараз я вам не скажу. Буде Собор – будуть внесені необхідні зміни, які будуть корисні для розбудови Української православної церкви».