Російські суди продовжили арешт усім затриманим після обшуків кримським татарам \ Фото УНИАН

Російські суди продовжили арешт усім кримським татарам, затриманим після масових обшуків 27 березня.

Читайте такожОкупанти у Криму влаштували рекордні за своїми масштабами обшуки у кримських татар

Як повідомив адвокат Едем Семедляєв на своїй сторінці у Facebook, 20 з 24 судових засідань проходили в закритому режимі. "13-14 травня в шести судах м. Ростова-на-Дону, Ростовської області (м. Шахти і Таганрог) та Сімферополі пройшли судові засідання з продовження запобіжного заходу 24 кримським татарам. Кожен політв'язень (так вимагають називати себе хлопці і такими їх визнає багато хто) був забезпечений захисником за угодою", - написав він.

Відео дня

За словами адвоката, всі політв'язні сприймають своє вивезення на материкову частину Росії як нову форму депортації і репресії за релігійною і національною ознакою.

Семедляєв зазначив, що заарештовані пов'язують свій арешт безпосередньо зі своєю діяльністю, адже більшість з них - це активісти "Кримської солідарності" або люди, які допомагали сім'ям заарештованих кримських татар.

Як повідомляв УНІАН, 27 березня в окупованому Криму пройшли обшуки в десятках будинків кримських татар, в тому числі, активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність".

27-29 березня російськими силовиками були затримані 24 кримських татарина, з них троє перебували в Ростові-на-Дону. Татар, затриманих у Криму, після рішення підконтрольного Кремлю сімферопольського суду про їхній арешт вивезли до РФ.

Проти затриманих порушено справи за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ ("організація діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації"). Зокрема, їх звинувачують в участі в організації "Хізб ут-Тахрір", забороненій в Росії.

Як відомо, після анексії в Криму почастішали масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв'язках з міжнародною ісламської політичної організацією "Хізб ут-Тахрір". Діяльність організації не заборонена в Україні.

Представники "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і заявляють, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" у 2003 році, включивши до списку 15 об'єднань, названих "терористичними". Цю заборону Москва поширює і на територію анексованого нею Криму.