Після надходження до СІЗО майже всіх активістів помістили в спецблоки / фото УНІАН

Заарештованих у березні 24 кримськотатарських активістів утримують у російських СІЗО з порушеннями міжнародного та російського законодавства.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції в Києві повідомив адвокат Айдер Азаматов.

За його словами, команда адвокатів у цій справі керується лише нормами міжнародного права, у даному разі IV Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни.

Відео дня

Так, 29 березня заарештованих кримських татар незаконно вивезли з території окупованого Криму, адже, згідно зі ст.64 IV Женевської конвенції, Росія, як країна-окупант, може передати обвинувачуваних своїм судам за умови їх перебування на окупованій території. Свої дії російські правоохоронці пояснили це тим, що в СІЗО Сімферополя немає місць.

За словами Азаматова, дізнаватися, куди відвезли підзахисних, адвокатам доводилося самотужки, хоча законодавство РФ передбачає в таких випадках негайне сповіщення захисників і родичів.

Читайте такожПравозахисники назвали кількість українців, переслідуваних у Криму і Росії з політичних мотивів

«Після прибуття в СІЗО майже всіх підзахисних помістили в спецблок, де вони перебувають по двоє в жахливих умовах. Сейран Муртаза, чиї інтереси я представляю, перебуває в Таганрогу, де перебувають ще троє фігурантів цієї справи. Всі вони перебувають у камері по одній людині, що абсолютно неприпустимо. з 29 березня і по сьогодні вони перебувають по одному, чого не можна допускати навіть за російським законодавством. Незважаючи на те, що навіть у Конституції РФ передбачена норма, яка регламентує пріоритет норм міжнародного права над національними, РФ не хоче виконувати всі ті вимоги, які їй пред'являє міжнародне співтовариство. Природно, це пов'язано лише з політичним підтекстом наших справ», - наголосив адвокат.

Як заявила Халіде Бекірова, дружина цивільного журналіста Ремзі Бекірова, який був серед заарештованих у березні цього року, її чоловік неодноразово піддавався тиску через свою громадянську позицію і вже двічі за безпідставними обвинуваченнями відбував адміністративні строки.

Вона вчергове наголосила, як і всі кримські татари, в будинках яких проводились обшуки, що ці дії силовики здійснювали з численними порушеннями і тиском на сім'ї затриманих.

Дружина політв'язня також заявила, що під час обшуку слідчий всіляко намагався принизити і образити її релігійні почуття, а після обшуку намагався змусити підписати протокол, в якому було допущено безліч порушень.

«Сьогодні біль, який зачепив нашу сім'ю, - це не лише біль сімей політв'язнів і кримськотатарського народу, це біль світової громадськості. І якщо сьогодні світ не відреагує на порушення прав людей в Криму з боку Росії, то завтра це свавілля може стати ще ширшим» , - наголосила Бекірова.

Адвокат Едем Семедляєв вчергове зазначив, що масові обшуки і затримання в березні проводились, насамперед, з метою тиску на кримських татар, на об'єднання «Кримська солідарність», адже більшість затриманих - її активні учасники (громадські активісти, журналісти, люди, які допомагали сім'ям політв'язнів).

Як повідомляв УНІАН, 27 березня в окупованому Криму пройшли обшуки в десятках будинків кримських татар, зокрема й активістів громадського об'єднання «Кримська солідарність».

27-29 березня російськими силовиками було затримано 24 кримських татар, з них троє перебували в Ростові-на-Дону. Татар, затриманих у Криму, після рішення підконтрольного Кремлю сімферопольського суду про їх арешт вивезли в РФ.

Проти затриманих порушено справи за ст.205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації). Зокрема, їх звинувачують в участі в забороненій в РФ організації «Хізб ут-Тахрір».

13-14 травня російські суди продовжили всім затриманим арешт до 15 серпня. 20 з 24 засідань відбувалися в закритому режимі.