Ілюстрація REUTERS

Переважна більшість українців називають найважливішою для країни антикорупційну реформу.

Такими є передані агентству УНІАН дані загальнонаціонального опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 13 по 20 червня.

Читайте такожБільше половини українців вірять в успішність реформ в Україні - дослідження

Відео дня

"Ієрархія найважливіших для українців реформ уже чотири роки поспіль залишається стабільною: найважливішою є антикорупційна реформа – так вважають майже 63% населення", - сказано в повідомленні.

Далі, згідно з опитуванням, за рівнем значущості йдуть: реформа сфери охорони здоров’я (57%), пенсійна реформа та реформа системи соціального захисту (52%), реформа органів правопорядку (37%), люстрація чиновників (33%), реформа армії, зміцнення обороноздатності (26%).

"Причому за останній рік істотно зросла значущість для населення соціальних реформ – медичної та пенсійної, загалом – системи соціального захисту", - наголошують соціологи.

Готові терпіти скільки треба певні матеріальні труднощі задля успіху реформ у 2019 році 19% респондентів, тоді як у 2018 році - 9%; готових потерпіти певний час (не більше року) – відповідно 40% і 24%. Якщо минулого року не готових терпіти матеріальні труднощі заради реформ було 62%, то цього року – 31%.

Читайте такожЗ'явився свіжий рейтинг політсил: "Голос" випереджає "Європейську солідарність" та "Батьківщину"

Порівняно з минулим роком у суспільстві істотно зросло усвідомлення того, що "держава повинна забезпечити людям однакові "правила гри" у житті, а далі сама людина несе відповідальність за те, як вона ці шанси використає". Так вважають 61% опитаних (у травні 2018 року їх було 45%). Натомість істотно менше респондентів сьогодні поділяють думку, що "держава повинна нести повну відповідальність за забезпечення кожної людини усім необхідним"! – 29% (торік було 44%).

Крім того, порівняно з 2018 роком істотно зросло усвідомлення важливості свободи та громадянських прав, заради яких 45% громадян готові терпіти певні матеріальні труднощі; "обміняти" свободу і громадянські права на достаток готові 28%. Рік тому готових терпіти матеріальні труднощі задля збереження свобод і громадянських прав було на 10% менше.

В опитуванні взяли участь 2017 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Фінансування опитування здійснено в рамках проекту МАТРА Посольства Королівства Нідерландів.