Лефортовський районний суд Москви розпочав розгляд клопотання слідчих ФСБ РФ про продовження арешту українським військовим морякам.

Відео дня

Читайте також"Буду оперуватися вже в Україні": батько моряка Сороки розповів про стан та настрій полонених

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, на даний момент розпочалося засідання стосовно перших двох груп моряків. Це: Михайло Власюк, Богдан Головаш, Денис Гриценко, Андрій Драч, В'ячеслав Зінченко і Сергій Попов, а також: Андрій Артеменко, Віктор Беспальченко, Володимир Варімез, Владислав Костишин, Олег Мельничук, Василь Сорока, Сергій Чуліба.

Моряки відмовилися відповідати на запитання суду, пославшись на Женевську конвенцію про статус військовополонених.

Засідання суду проходить у закритому режимі, незважаючи на протести адвокатів.

Моряків приїхали підтримати родичі, дипломати Посольства України в РФ і посольств країн Євросоюзу.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і кораблі. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових кораблів і моряків.

9 липня російське слідство висунуло звинувачення в остаточній редакції всім 24-м військовополоненим українським морякам.