Росія в кінці 2018 року захопила в полон 24 українських військовослужбовців / фото УНІАН

Російське слідство висунуло восьми військовополоненим українським морякам звинувачення в остаточній редакції.

Про це йдеться в повідомленні координатора групи адвокатів військовополонених моряків Миколи Полозова на його сторінці у Facebook.

"В ході поточного тижня Слідче управління ФСБ Росії провело слідчі дії стосовно частини військовополонених українських моряків. Військовополоненим Євгену Семидоцькому, Юрію Будзилу, Богдану Небилиці, Володимиру Терещенку, Андрію Оприску, Андрію Драчу, Андрію Ейдеру і Сергію Попову слідство висунуло звинувачення в остаточній редакції за ч. 3 ст. 322 КК РФ (незаконне перетинання державного кордону Російської Федерації, вчинене організованою групою)", - повідомив адвокат.

Відео дня

Крім того, військовополонених та їхніх адвокатів ознайомили з результатами проведення комісійної ситуаційної судової експертизи.

За словами Полозова, протягом усього наступного тижня аналогічні слідчі дії будуть проводитися стосовно решти військовополонених моряків.

"Завершення цього етапу слідчих дій означає завершення збору та процесуального закріплення доказів у рамках попереднього розслідування. Після чого настане стадія ознайомлення військовополонених та їхніх адвокатів з матеріалами кримінальної справи", - пояснив він.

Також адвокат додав, що у зв'язку із закінченням наприкінці липня строків тримання військовополонених українців під вартою, слідство заявлятиме до Лефортовського районного суду Москви клопотання про продовження строків тримання під вартою.

"Позиція захисту залишається незмінною. Захоплені військові моряки є військовополоненими і перебувають під захистом III Женевської конвенції 1949 року "Про поводження з військовополоненими", - підкреслив адвокат.

Читайте такожЗМІ: повернення російської делегації до ПАРЄ увійшло в пакет зі звільненням українських моряків

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким судзобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України звільнити захоплені військові судна і моряків.

27 червня, президент Володимир Зеленський звинуватив МЗС і особисто Павла Клімкіна у діях, які можуть зірвати процес звільнення українських моряків. Він заявив, що не бачив ноту МЗС РФ, у якій йдеться про військовополонених моряків, а також його не поінформували про ноту-відповідь МЗС України. Президент був обурений тим, що Клімкін відповів на ноту МЗС РФ, не порадившись з ним. За словами президента, нота-відповідь МЗС України може поставити під загрозу повернення моряків.

У свою чергу, міністр закордонних справ України Павло Клімкін відповів на звинувачення Зеленського у діях щодо зриву процесу звільнення українських моряків. Зокрема, він оприлюднив копії дипломатичних нот РФ і України стосовно військовополонених українців. За словами Клімкіна, російська нота є пасткою, яка "була підготовлена для наших моряків, для нашої юридичної та дипломатичної команди, для керівництва країни".