В поліції розповіли про масштаби видобутку бурштину в "бурштинових" районах / УНІАН

Видобутком бурштину займалася абсолютна більшість жителів "бурштинових" районів віком від 10 до 70 років.

Читайте такожЗеленський сьогодні їде на Житомирщину - розбиратиметься з "бурштиновою" мафією

Як повідомили УНІАН у Департаменті комунікації Національної поліції України, про це голова Нацполіції Сергій Князєв заявив у рамках робочої наради на Житомирщині під головуванням президента України Володимира Зеленського.

Відео дня

За словами Князєва, існує низка питань, що потребують невідкладного вирішення в рамках протидії незаконному видобутку бурштину на території Житомирської, Рівненської і Волинської областей. Одним з таких питань є масовий характер залучення жителів «бурштинових» регіонів до незаконного промислу.

«Факти не відкриття шкіл першого вересня ставали буденністю, адже видобутком каміння займалася абсолютна більшість мешканців віком від 10 до 70 років. Поліції доводилося прикладати зусиль щоб навчальний процес все ж таки розпочинався», – наголосив Князєв.

Наразі місцеве населення сприймає Національну поліцію та інші правоохоронні органи як обов’язковий сегмент держави.

«Немає протистояння між місцевим населенням та правоохоронцями. Це, мабуть, найголовніше і єдине, що ми досягли. А головне – налагодили діалог з місцевим населенням», – наголосив глава Нацполіції, додавши, що кількість масових фактів непокори та активність осіб, які займаються незаконним промислом, суттєво зменшилась.

Князєв зазначив, що зусиль самої лише поліції для ефективної протидії незаконному видобутку бурштину у північних областях України недостатньо. Для вирішення цієї проблеми державного рівня потрібні консолідовані заходи реагування не лише правоохоронців, але і органів державної влади, громадськості.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський доручив змінити голів управлінь СБУ в Рівненській, Волинській та Житомирській областях та голів 9 районних відділів поліції у цих регіонах.

Він також закликав керівників Головного управління Національної поліції та управління СБУ в Житомирській області написати заяви на звільнення через ситуацію з нелегальним видобутком бурштину в регіоні.