200 балів з трьох предметів отримала одна людина - дівчинка зі звичайної харківської школи / УНІАН

Лідерами за кількістю абітурієнтів з високими результатами зовнішнього незалежного оцінювання, проведеного у 2019 році, стали місто Київ і Черкаська область.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив виконувач обов’язків директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко на прес-конференції, присвяченій підсумкам ЗНО та державної підсумкової атестації 2019 року.

«Якщо говорити про регіональний розріз, то позиції лідера тримає місто Київ і Черкаська область за кількістю абітурієнтів, які отримали результати високого рівня і мають найменше результатів початкового рівня. Пасуть задніх за своїми результатами Закарпатська, Рівненська і Чернівецька області. Там найбільша кількість абітурієнтів, які отримали результат початкового рівня і найменша кількість абітурієнтів, які отримали результати високого рівня», - повідомив Бойко.

Відео дня

За його інформацією, найбільша кількість абітурієнтів, які отримали максимально високий бал – 200 - з математики, англійської мови і хімії, у Києві – 63%, Львові та Львівській області – 41%, Харкові та Харківській області – 25%, Дніпро, Дніпропетровська область – 20%.

Читайте такожУ Міносвіти планують у наступному році змінити умови прийому для вступників на бюджет

«І, як це не прикро, але картина простежується з року в рік, – найкращі результати демонструють випускники гімназій, ліцеїв, колегіумів, тобто закладів загально-середньої освіти, які здійснюють цілеспрямований відбір на навчання, принаймні до старшої школи. Діти, навчаючись у такому достатньо якісному середовищі, демонструють хороші результати. Такі ж результати демонструють спеціалізовані школи. Трошки гірші результати є у навчально-виховних комплексів. Але традиційно ми бачимо, що загальноосвітні наші школи , тобто пересічні школи, займають лише 4-ту сходинку за результатами державної підсумкової атестації (ДПА). І, на превеликий жаль, найгірші результати демонструють здобувачі освіти у закладах вищої освіти І-ІІ рівня акредитації або в закладах професійно-технічної освіти», - прокоментував представник УЦОЯО.

Загалом 274 учасники цьогорічного ЗНО отримали 200 балів. Вісім із них отримали 200 балів з двох предметів і один — з трьох - це дівчинка зі звичайної харківської школи, яка зареєструвалася на три предмети і за всіма отримала 200 балів.

«Найбільша кількість таких абітурієнтів (які отримали 200 балів) – з математики, англійської мови та хімії. Так, з математики 200 балів отримали 98 абітурієнтів, із хімії — 77, з англійської мови — 36, з біології — 26, з української мови та літератури — 17, з історії України — 13, з фізики — чотири, з німецької мови, іспанської мови та географії — по одному абітурієнту», — сказав Бойко.

Щодо рівнів знань, які демонстрували учасники ЗНО, Бойко сказав, що левова частка абітурієнтів (43,7%), що складали тести з української мови, демонстрували опанування цим предметом на середньому рівні; трохи більше чверті (27,1%) отримали оцінки достатнього рівня за визначеною шкалою (початковий, середній, достатній, високий рівень знань).

«12,2% мають оцінки високого рівня, при тому що 17% мають оцінку в свідоцтво про здобуття повної загально-середньої освіти на рівні 1, 2 чи 3 балів («початковий» рівень), що з одного боку є теж позитивною оцінкою в шкалі оцінювання, але це не зовсім втішний результат для цих абітурієнтів», - зазначив Бойко.

За його словами, гендерної нерівності між учасниками ЗНО не спостерігалось. На рівнях «високому» і «достатньому» кращі результати тестів як з української мови, так і з математики чи історії - у дівчат.

Як повідомляв УНІАН, участь у ЗНО-2019 взяли понад 345 тис. осіб.