Група поліцейських працюватиме щодня за новим маршрутом / Фото: ГУНП Нацполіції Житомирщини

У Житомирській області створено спеціальну рейдову групу з працівників поліції по моніторингу ефективності заходів з протидії незаконному видобутку бурштину у північних районах регіону.

Як повідомляє відділ комунікації Головного управління Національної поліції Житомирської області, відповідну групу створено 3 вересня.

Читайте такожЗеленський доручив терміново легалізувати казино та видобуток бурштину

«Наказом по ГУНП створено спеціальну моніторингову групу, до її складу увійшли працівники кількох підрозділів апарату, у тому числі інспекції з особового складу УКЗ. Їхнє завдання – визначити ефективність наших заходів із протидії нелегальним бурштиношукачам та водночас посилити уже залучені до цієї роботи сили. Окрім того, з вересня призначено нового керівника Олевського відділення поліції, поки що, до розв'язання організаційно-кадрових питань, тимчасово виконуючим обов’язки, Ігоря Григоришина», - розповів т.в.о. начальника ГУНП в області Сергій Крупєй.

За даними відомства, моніторингова група працюватиме постійно і щодня за іншим маршрутом. Планується охопити усі місця можливого видобутку на території північних районів Житомирщини.

Зазначається, що у перший день роботи моніторингової групи поліцейські виявили нелегалів у лісовому масиві неподалік с. Обища.

«Поліцейські застали посеред галявини чотирьох чоловіків, усі жителі с. Обища від 24 до 28 років, які розмивали ґрунт у пошуках бурштину. Під час документування усіх обставин події копачі намагалися приховати сліди своєї протиправної діяльності, скинувши мотопомпу в канаву з водою. Утім це не завадило поліцейським вилучити і її, і пожежні рукави, й інше обладнання, що застосовувалось копачами», - йдеться у повідомленні.

За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає відповідальність від штрафу до 3-річного позбавлення волі.

Як повідомляв УНІАН, 12 серпня під час наради в Житомирській області президент України Володимир Зеленський розкритикував керівника обласного управління лісового та мисливського господарства Андрія Курінського через ситуацію в регіоні з незаконним видобутком бурштину, закликавши останнього подати у відставку.

4 вересня головного лісівника Житомирщини звільнили із посади.