У Києві зустрілись голови зовнішньополітичних відомств обох країн / фото УНІАН

Україна і Молдова обговорили питання можливості перетину кордону між країнами за внутрішніми ID-картками.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції у Києві повідомив міністр закордонних справ і європейських питань Республіки Молдова Ніку Попеску.

Читайте такожЗеленський готовий до зустрічі із Путіним вже у вересні – МЗС

Відео дня

У свою чергу міністр закордонних справ України Вадим Пристайко сказав, що сьогодні сторони завершили перший етап переговорів.

Він зауважив, що сьогоднішні переговори були дуже детальними, вдалося обговорити загальний контекст відносин між двома країнами, а також питання миру на сході України та конфлікту у Придністров’ї.

“Для нас Україна - надзвичайно важливий сусід і стратегічний партнер... Я запевнив міністра Пристайка, що у зовнішній політиці Молдова дотримуватиметься того ж курсу”, - наголосив Попеску.

Крім того, міністри обговорили можливість перезапуску діяльності робочих органів, включно з міжурядовою комісією у зв’язку зі зміною урядів країн, а також питання товарообігу.

Значна частина зустрічі, за словами Пристайка, була присвячена обговоренню європейської перспективи для обох країн та взаємодії в рамках об’єднань, які цікаві і для України, і для Молдови.

Попеску, своєю чергою, заявив, що Україна і Молдова мають спільну мету - вступ до Євросоюзу.

"Ми співпрацюватимемо з Україною для того, щоб ця історична подія сталася якнайшвидше", - підкреслив міністр.

За його словами, очільники зовнішньополітичних відомств домовились про співпрацю у напрямку боротьби з контрабандою на кордоні між Україною і Молдовою, включно з територією Придністров’я.

"Ми також хочемо створити більше пунктів пропуску через кордон, щоб наші громадяни могли його перетинати швидше та легше. Ми також хочемо, щоб вони подорожували за внутрішніми ID-картками, не використовуючи закордонні паспорти", - сказав Попеску.

"(Обговорювалися - УНІАН) і питання узгодження вільного та безкоштовного роумінгу для громадян України та Молдови з виходом на таку ж ідею в Європейському Союзі. Ці питання ми будемо обговорювати з нашими колегами-міністрами і українського, і молдавського урядів", - повідомив він.

Також міністри узгодили співпрацю між країнами для покращення екологічної ситуації на Дністрі та можливість відкриття її для судноплавства.