Володимир Цемах / REUTERS

Нідерландські слідчі перекваліфікували фігуранта у справі про збитий Боїнг 777 Володимира Цемаха у підозрювані.

Про це інформує DW з посиланням на депутата Європарламенту від Нідерландів Каті Пірі 11 вересня.

Читайте такожСенцов про видачу Цемаха РФ: якщо Зеленський ухвалив таке рішення, значить, в цьому була необхідність

Відео дня

За її словами, міжнародна слідча група (JIT) і нідерландський прокурор поширили лист, у якому йшлось про те, що Цемаха розглядають як підозрюваного у зв’язку з нещодавньою інформацією, що з’явилась цього літа.

Пірі заявила також, що видача Цемаха Росії стала болісною для родичів загиблих в авіакатастрофі.

«З міжнародної точки зору в України є зобов’язання, що передбачають співробітництво у спробах знайти відповідальних за збитий літак. І, віддавши одного з підозрюваних Москві, Україна не стримала свою обіцянку», – сказала депутат.

Тепер у слідчих із JIT немає практично жодних шансів допитати Цемаха, переконана Пірі.

«Зрозуміло, що ми можемо просити Росію надати його для допиту. Але ми не настільки наївні. Якщо б Москва хотіла, щоб його можна було викликати на допит, вона так би не підкреслювала необхідність його обміну. Тому я боюся, що Цемах більше ніколи не з’явиться в суді у ролі свідка», – вважає європарламентар.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки й 11 політв'язнів. Водночас до РФ повернули 35 осіб, про обмін яких просили росіяни. Всі вони були засуджені в Україні за різні злочини або є фігурантами кримінальних проваджень, серед них - і колишній зенітник "ДНР" Цемах.

СБУ затримала Цемаха наприкінці червня у місті Сніжному на тимчасово окупованій території Донецької області у зв'язку зі справою про катастрофу малайзійського літака "Боїнг-777" рейсу MH17.

Дослідники міжнародної групи розслідувачів Bellingcat припускають, що Цемах причетний до збиття «Боїнга» і був свідком тих подій. Українські правоохоронці підозрювали Цемаха в участі у діяльності «ДНР» та в організації теракту, внаслідок якого загинули четверо українських військових.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що європейські правоохоронці перед обміном провели з Цемахом необхідні слідчі дії. Також він зазначив, що обмін утримуваними особами з РФ міг зірватися через Цемаха.