Двох співробітників Інститут раку заарештували через підозру у хабарництві / фото УНІАН

Двох співробітників Національного інституту раку взято під варту.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Національної поліції в місті Києві.

Зазначається, що слідчі столичної поліції за оперативного супроводження співробітників київського управління захисту економіки під процесуальним керівництвом прокурати міста Києва задокументували протиправну діяльність двох співробітників Національного інституту раку.

Відео дня

Читайте також"Будь трохи артистом": двом лікарям Інституту раку повідомлено про підозру в хабарництві (відео)

"Встановлено, що протягом 2018-2019 років вони вимагали та отримували кошти від пацієнтів за ліки, котрі мають надаватися хворим безкоштовно. Наразі доведена причетність фігурантів до семи таких випадків. Завідувач відділенням розробив відповідний план: лікар-онколог повідомляв пацієнтам, що призначених їм безкоштовних медикаментів у лікувальному закладі немає, тож вони мають заплатити за ці ліки. Хворі потерпілі оплачували за один курс хіміотерапії від 1 тис. 500 до 18 тис. гривень", - розповів начальник відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління поліції Києва Олег Кисельов.

Так, слідчі столичної поліції повідомили завідувачу відділенням про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 1 ст. 184, ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 191, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 191 (Організація незаконної вимоги оплати за надання медичної допомоги в державних закладах охорони здоров’я та заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому повторно) Кримінального кодексу України.

Згідно з повідомленням, лікаря-онколога підозрюють у незаконній вимозі оплати за надання медичної допомоги в державних закладах охорони здоров’я та у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому повторно, що передбачено ч. 2 ст. 27 ч. 1 ст. 184, ч. 2 ст. 27 ч. 2 ст. 191, ч. 2 ст. 27 ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Читайте такожСБУ викрила трьох посадовців Житомирської митниці на мільйонних зловживаннях (фото)

"Суд обрав підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із внесенням застави у розмірі понад 160 тис. 560 гривень кожному", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 16 серпня у поліції заявили, що лікарів Національного інституту раку МОЗ викрито на вимаганні хабарів від онкохворих, а також від суб'єктів господарювання за перемогу у процедурах конкурсних торгів із закупівлі ліків та медикаментів. Того ж дня в інституті відбулися обшуки. За даними поліції, суми хабарів за призначення та видачу безкоштовних медичних препаратів онкохворим громадянам, закуплених для інституту за державні кошти, коливалися від 3 тис. до 70 тис. грн, а суми "відкатів" за перемогу у тендері становили 15-20 % від загальної вартості укладених угод.

В адміністрації Національного інституту раку, своєю чергою, спростували інформацію поліції про вимагання хабарів лікарями установи за перемогу у тендерах із закупівлі ліків є спотвореною і "не відповідає реальним обставинам кримінального провадження". В установі запевнили, що сприяють правоохоронцям у розслідуванні можливих зловживань службовими особами інституту під час закупівлі та розподілення медичних препаратів для лікування онкохворих.

17 вересня прокуратура міста Києва повідомила про підозру завідувачу поліклінічного відділення Національного інституту раку і лікарю-онкологу у заволодінні коштами онкохворих громадян.

У ході досудового розслідування слідством установлено, що завідувач поліклінічного відділення інституту спільно з лікарем-онкологом "організував та створив умови, за яких пацієнти не мали можливості скористатись своїм правом на безоплатну медичну допомогу".

За даними слідства, вказані посадовці надавали вказівки іншим лікарям, яким чином проводити консультації з пацієнтами та їхніми родичами, щоб змусити їх сплачувати кошти за ліки, які вони мали б отримувати безоплатно.

У кримінальному провадженні встановлено 7 потерпілих, яким завдано матеріальних збитків на суму близько 40 тис. грн. Правоохоронцями вживаються заходи для встановлення інших потерпілих.

Міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька підписала наказ про проведення аудиту в Національному інституті раку. Управління внутрішнього аудиту під безпосереднім контролем міністра перевірить діяльність інституту з 1 січня по 20 вересня 2019 року.