Акція розпочнеться об 11:00 на Михайлівській площі  / texty.org.ua

Післязавтра, 14 жовтня, в День захисника України, у столиці відбудеться марш на підтримку незаконно засудженого в Італії українського бійця Національної гвардії України Віталія Марківа.

Читайте такожПовірили італійському ЗМІ: суд оприлюднив мотивувальну частину вироку Марківу

Про це організатори акції повідомляють у Facebook.

Відео дня

Акція розпочнеться об 11:00 на Михайлівській площі.

Спочатку учасники акції пройдуть до Міністерства закордонних справ України, щоб запитати про стан “справи Марківа” та вимагати активізації процесу його звільнення, після чого підуть до Посольства Італії в Україні, де вимагатимуть справедливого суду над Марківим.

Організатори зазначають, що вся справа проти українця побудована на російському наративі подій в Україні, й жодне твердження офіційного обвинувачення італійської прокуратури не має доказового підтвердження.

Також організатори закликали учасників акції використовувати лише національну символіку.

Як повідомляв УНІАН, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.

12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також Марківа зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.

13 липня адвокат нацгвардійця Рафаеле Дела Валле припустив, що рішення за апеляцією на вирок Марківу можуть ухвалити наступного року.

Президент Володимир Зеленський доручив керівництву МЗС та Генпрокуратури терміново зайнятися питанням повернення Марківа на батьківщину.

10 жовтня суд присяжних італійського міста Павія оприлюднив мотивувальну частину вироку бійцю.