Замовник убивства Гандзюк був не один, вважають в СБУ / фото УНІАН

Служба безпеки України розслідує кримінальне провадження про вбивство активістки Катерини Гандзюк, в якому, крім голови Херсонської облради Владислава Мангера, фігурують й інші замовники.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу заявив керівник Головного слідчого управління СБУ Богдан Тиводар.

Читайте такожБатько Гандзюк запросив Зеленського на акцію "Рік без Каті" (відео)

Відео дня

«Слідчими службами під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури розслідуються п’ять кримінальних впроваджень. Одне з них – це щодо осіб, які можуть бути і були замовниками, організаторами чи пособниками злочину. Ці особи називались як родичами Гандзюк, так і громадськими активістами. Цей список не є вичерпним, він більш широкий, і в цьому напрямі йде постійна копітка робота слідчих, щоб здобути докази для пред’явлення їм підозри у скоєних злочинах», - сказав він.

Керівник Головного слідчого управління зазначив, що також розслідуються ще три кримінальні провадження щодо обставин, які передували нападу на Гандзюк. «Злочини, в яких Гандзюк обвинувачувала на той час керівництво області, – у підпалі лісу і розкраданні бюджетних коштів, інших правопорушеннях. І вони могли стати мотивом нападу на Гандзюк», - сказав він.

За його словами, також перевіряється інформація про те, що співробітники поліції сприяли виїзду за кордон підозрюваного Левіна.

"На сьогоднішній день у всіх зазначених п'яти провадженнях (п'яте провадження - щодо службової недбалості поліцейських під час досудового розслідування нападу на Гандзюк - УНІАН) є всі підстави вважати, що найближчим часом ми отримаємо позитивні результати, а всі винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності", - зазначив Тиводар.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. Це сталося через три місяці після того, як її облили концентрованою сірчаною кислотою у Херсоні. У справі про замах на Гандзюк були затримані підозрювані у виконанні і організації нападу, але замовників офіційно не встановили.

6 червня суд засудив організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (перебуває у міжнародному розшуку), голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука Ігор Павловський. Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.